Är Alingsås en potatisstad?

Alingsås hade ca 300 invånare år 1619 då de fick stadsrättigheter. Drygt hundra år senare började Jonas Alströmer odla potatis i Alingsås och han anses vara den som lärde svenskarna att äta potatis även om potatis odlades redan på 1600-talet i Sverige, bland annat i Uppsala botaniska trädgård.

apotatisÄven om Jonas och Alingsås inte var först med potatis i Sverige så är potatisen starkt förknippat med Alingsås, men hur har då kopplingen mellan Alingsås och potatis sett ut de senaste 125 åren, är det egentligen rimligt att Alingsås ska kalla sig för potatisstad?

1886 odlades det på potatis på 18 hektar i Alingsås vilket var drygt 8 % av den totalabpotatisa åkermarken i staden. Samma år fanns det bl.a. 112 kor, 44 svin och 4 får och lamm. 65 år senare, 1951 hade antal hektar med potatis minskat till 3 hektar och antal kor minskat till 43 medan det tillkommit drygt 1200 höns och kycklingar. Året innan, 1950, fanns det drygt 12000 invånare i staden. 1985 fanns det totalt 1496 hektar åker i staden, där potatis stod för 13 hektar.

Antal kor hade ökat igen efter dippen 1951 till 98 st medan antal höns och kycklingar minskat till 393 st. Jämfört med Kristianstads kommun, som var kommunen med mest potatisåker, överbpotatis 4500 hektar, så är Alingsås en lite potatisproducent. Hela Alingsås kommun odlade potatis på 34 hektar. Ytterligare 25 år senare, år 2010, fanns det 1270 hektar åker i Alingsås stad men där odlades det tyvärr inte några potatisar, i kommunen odlades det 4 hektar potatis och det fanns inga höns eller svin och antal nötkreatur var 34 st. Däremot kan vi se en ökning av antal får från 1886, nu fanns det 489 får. Som jämförelse kan vi meddela att det 2010 var ca 24000 invånare i staden. Även detta år var Kristianstad kommun den kommunen med flest antal hektar potatisåker, nästan 4200 hektar.

Det man kan konstatera är att staden Alingsås som snart är 400 år är inte den plats man ska åka till för att se flest potatisåkrar, men kanske är det ändå den stad har mest koppling till potatis, eller nolor som de ibland kan kallas i Alingsås. De senaste 40 åren har det funnits eller finns potatisfestival på sommaren, potatiscup i handboll och 2008 bildades potatisakademin i Alingsås. Året efter, 2009, införde akademin potatisens dag som infaller den 26 oktober. Så jo jag tycker att man kan säga att Alingsås är en potatisstad! //Ylva Olsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är Alingsås en potatisstad?

  1. Ping: Inspirerande socknar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s