Bland gökaböxer och bastebusar i Asby socken

Asby, byn på åsen, i Ydre kommun har gett namn åt socknen som ligger på gränsen mellan Östergötland och Småland i Sommenbygd. Visst finns här mycket skog men även ett vackert småbrutet jordbrukslandskap och vidsträckta vyer över sjön Sommen.

I denna socken föddes år 1870 skalden Teodor Hultgren eller Teodor i Snararp som han kom att kallas. Han växte upp på gården Snararp belägen på Asby udde. I sitt diktande inspirerades Teodor av sin hembygd, såväl människor som landskap, och han uttryckte sig på ydremål.

När Teodor i sin ungdom såg ut över jordbrukslandskapet såg han lite mer åkermark och sannolikt betydligt mer ängs- och betesmark, än han skulle se idag. Han såg också närmare 50 % fler kor som betade bland kattfot, humleblomster och gullvivor. De sistnämnda skulle Teodor benämnt ”gökaböxer” på sitt ydremål. Både korna och jordbruksmarken var fördelad på ett betydlig större antal gårdar än vad fallet är idag.

ulf

Kanske såg Teodor även hur kvinnorna beredde linet i ”linbastan” på bilden nedan. Den finns fortfarande kvar i byn Besseryd inte långt från Snararp där Teodor växte upp. Jag vet inte om Teodor, liksom mina barn, blev tillrättavisade med orden ”bastebusen kommer och tar dig om du inte sköter dig!”.  Men om Teodor fick samma förmaning så upptäckte förhoppningsvis även han, när han blev äldre, att det bara var en harmlös grävling som bosatt sig under ”linbastan”.

Visst har befolkningen, jordbruksmarken och antalet kor minskat sedan Teodor strosade omkring i markerna men än finns det aktiva jordbruk med betande djur i socknen. Dessa bidrar till öppet landskap, biologisk mångfald och en levande landsbygd. ”Bonnafôlket”, som Teodor skulle uttryckt det, gör en ovärderlig insats här och jag hoppas att de får förutsättningarna att fortsätta med detta. // Ulf Svensson

ulf1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bland gökaböxer och bastebusar i Asby socken

  1. Ping: Inspirerande socknar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s