Virestad- min församling

Virestads församling är en utpräglad landsortsförsamling som ligger i Kronobergs län och gränsar mot Skåne. Det är en utpräglad landsortsförsamling med enbart ett par små tätorter. Industrier har inte förekommit i större skala. I församlingen bor i dagsläget runt 2000 personer. Närmaste större tätort är Älmhult.

Merparten av arealen utgörs av skogsmark, i stort är förutsättningarna goda för skogsbruk. Under perioden 1880-1950 genomfördes i Sverige ett stort antal sjösänkningar för att vinna ny odlingsbar mark. Sådana sjösänkningar genomfördes även i Virestad. En annan viktig notering som kan göras är att ett stort antal personer emigrerade under emigrantvågen från 1850 och fram till första världskriget. Jag har släktingar i både USA och Danmark.

Går vi tillbaka i tiden låg ju församlingen på gränsen mellan Sverige och Danmark. Detta Loshult_2004Bvar givetvis en källa till problem men också händelser som bör uppmärksammas. Till exempel inträffade sommaren 1676 den numera i stort sett bortglömda Loshultskuppen. Den genomfördes på två ställen, i Loshult strax söder om riksgränsen och i Älmhult strax norr om riksgränsen. Merparten av kungens krigskassa för det skånska kriget föll då i plundrarnas händer. Det ska ha rört sig om en summa motsvarande 70-80 miljoner kr i dagens penningvärde. Ett antal från min hemtrakt blev rannsakade. Bara en liten del av pengarna blev återbördade. Trots detta lyckades Karl XI vinna slaget vid Lund. Jag tycker det är egendomligt att minnet av denna händelse i stort sett är borta.

Dessvärre förekommer inte jordbruksstatistik för denna period. Det första året som förkommer i vår databas är 1886. Då anges arealen åker till 2000 hektar. Arealen ökade till 3400 hektar vid tiden för andra världskriget. Ökningen torde till stor del ha skett genom arealer som vunnits genom sjösänkningar. Fram till 2010 har arealen fallit tillbaka till 2000 hektar. I slutet av 1800-talet fanns det dessutom 3600 hektar betesmark och slåtteräng. Den arealen ligger nu runt 1000 hektar. År 1886 användes ungefär halva åkerarealen för vårsäd. Idag ligger den andelen på en sjättedel.

Antalet kor var 1886 1800 med en topp på 1930-talet med 2100. Med kor avses här både mjölkkor och kor för uppfödning av kalvar. Idag ligger det på 1500. En mindre del av det antalet torde vara mjölkkor. Ett bekymmer för dem som idag ägnar sig åt jordbruk är att skiftena är små och att en stor del av marken är arrenderad vilket ofta leder till att arealen blir utspridd.

//Harald Svensson, Chefsekonom och stf generaldirektör

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Skörd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Virestad- min församling

  1. Ping: Inspirerande socknar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s