Inspirerande socknar

Igår slutade vi vår julresa i Virestad. Jag hoppas ni hittat något guldkorn och fått litet iJulbloggkarta2n-spiration till hur ni själva kan vrida och vända på den jordbruksstatistik för församlingar som finns i den historiska delen av vår statistikdatabas. Aspekter som konsumtionen av socker biodling och jordbruket längs ett tidningsbuds väg togs upp. Själv insåg jag hur många intressanta socknar det finns och hur stor potentialen borde vara för t.ex. turism. Allt från hästar inom krigsmakten, kuppen i Loshult (finns pengarna nedgrävda?), Bollebygden, potatisstaden, och Ydre som förknippas med en för mig tidigare okänd diktare. Berättelserna visar också  jordbrukets betydelse för miljö, öppet landskap och kombinationsmöjligheter. I nästan alla berättelserna finns alltså korn som ger tankar runt jordbrukets betydelse inte bara för att producera mat utan också för andra typer av företag och för alla som vistas i socknen.

Samtidigt var uppdraget att skriva om jordbrukets utveckling i socknen under 1900-talet. Många berättelser visar förståss den utveckling som vi kan se från riksstatistiken. Byggnader överlever sig själva. Arealen åkermark och antalet djur, har minskat om vi jämför med toppnoteringarna från 1930-talet. Går man än längre tillbaka, före 1800-talets och det tidiga 1900-talets nyodlingar, kan det åtminstonne vad gäller åkermarken se annorlunda ut. Berättelserna ger också tankar om att jordbruket finns kvar och utvecklas efter de förutsättningar och möjligheter som finns i varje tid. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Inspirerande socknar

  1. Ping: Är du nyfiken på antalet kor per län de senaste 100 åren… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s