Att hejda växtens fart och lägga jord igen

Exploatering 1Jordbruksverket gav ut ett pressmeddelande förra veckan där man presenterar en rapport som visar att exploateringen av jordbruksmark har ökat. Ungefär 3 000 hektar har exploaterats under åren 2006-2010, vilket är mer än tidigare. Exploateringen är störst i Skåne och Halland.

Vi jämförde siffrorna i rapporten med normskördarna för höstvete. Normskördarna är ett genomsnitt av de senaste 15 årens skördar och kan användas för att visa på markens produktionsförmåga. Tabellen till höger visar de kommuner i Sverige som har bäst odlingsförutsättningar (högst normskörd) och hur stor del av jordbruksmarken som exploaterats i dessa kommuner åren 2006- 2010. Malmö kommun är t.ex. på tredje plats såväl när det gäller bördigaste åkermarken som, vilket framgår av rapporten, andelen exploaterad jordbruksmark.

Martin Sjödahl, chef för Jordbruksverkets klimatenhet, kommenterar i pressmedelandet siffrorna med att ”Det allvarliga i analysen är att det är i goda jordbruksbygder som exploateringen är som störst. I Halland är takten mer än dubbel jämfört med övriga landet och Skåne är det län som haft näst högst exploateringstakt under senare år.”

Kartan nedan åskådliggör också tydligt att ja, det är Sveriges bästa åkermark exploateras. //Ann-Marie Karlsson

Exploatering 2

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer, Fascinerande fakta, Produktionsmedel och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s