Det pris jordbrukaren fick för matpotatis 2,80 kr/kg i november 2012

I fredags publicerade vi prisstatistik fram till och med november förra året och jag kolladeprispot litet extra på prisutveck-lingen för potatis. Anledning-en är att det pris som jord-brukaren fått för matpotatis ökade i november förra året till 2,80 kr per kg vilket är högre än motsvarande period tidigare år.

Diagrammet visar också hur det pris som jordbrukaren får för matpotatis i genomsnitt fördelar sig över året. Priset är som man kan förvänta sig högt i juni juli för att sjunka under sommaren innan det återigen stiger något framåt slutet av året. En potatjämförelse med skördens storlek är naturligtvis intressant. Skördestatistiken för år 2012 visar att skörden av matpotatis har varierat de senaste åren. Under år 2012 var den 5 procent lägre än år 2011. Odlingsbetingelserna för potatis varierade förra året. Vårbruket kom igång tidigt. Efterföljande regnperiod medförde dock att sättningen försenades på vissa håll.  Sommaren blev sval och regnig, vilket ledde till en god utveckling och tillväxt. Det regniga vädret fortsatte dock även under sensommaren och hösten vilket försvårade och försenade skörden på många håll i landet.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det pris jordbrukaren fick för matpotatis 2,80 kr/kg i november 2012

  1. Pingback: GD-podden, Avsnitt Fem | Genusdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s