Så här stor var direktkonsumtionen av kött och charkprodukter åren 1980-2010

På Jordbruksverket tar vi fram statistik om köttkonsumtion och för övrigt också om annan livsmedelskonsumtion på två sätt, dels som totalkonsumtion och dels som direkt-konsumtion. Vi har i veckan bloggat om den svenska totalkonsumtionen av kött, totalkonsumtionen av kött i världen, och vi har försökt beskriva hur vi beräknar totalkonsumtion och direktkonsumtion.  Jordbruksverket också beskrivit hur den statistik vi tar fram samspelar med den statistik som tas fram av Livsmedelsverket.

chark1köttI detta inlägg tänker jag därför ta chansen att presentera siffror för den konsumtion vi hittills inte bloggat om i veckan, nämligen statistik om direktkonsumtion av kött och charkuteriprodukter.

Direktkonsumtion kött, är det kött vi äter som ”rent” kött, t.ex. stek, kotlett, filé och köttfärs. I beräkningarna av direktkonsumtionen görs ett avdrag för ben och avdrag för svinn i alla led tills dess att köttet når konsumenten, däremot är så kallat ”hushållssvinn” exkluderat. Exempel på hushållssvinn är den mat hushållet slänger eller den mat som lämnas på tallriken på restaurangen. När det gäller ben, är ändå en viss del ben inkluderade i de redovisade siffrorna, t.ex. benet på en fläskkotlett. Enkelt uttryckt är direktkonsumtion den mängd kött som vi bär hem från affären eller får på tallriken på en restaurang. direktkonsumtion

Statistiken visar att vi i genomsnitt konsumerar 48,6 kg rent kött per person och år i Sverige. Av den totala mängden kött är 31,9 kg rött kött (den röda linjen i diagrammet) och 16,7 kg är fjäderfäkött. Ser man till utvecklingen sedan år 1980 så har direktkonsumtionen av nötkött fördubblats från 6,1 till 12,3 kg per person och år, direktkonsumtionen av griskött har ökat från 12,5 till 16,0 kg per person och år och direktkonsumtionen av fjäderfäkött har fyrdubblats från 4,3 till 16,7 kg per person och år. Utvecklingen under den senaste 10-årsperioden visas i diagrammet nedan.

Direktkonsumtion2  

Till detta kommer att vi också äter kött som en ingrediens i t.ex. charkuterier. Det kan därför vara intressant att se hur direktkonsumtionen av charkuterivaror har utvecklats sedan år 1980. Statistiken visar att vi konsumerar 23,4 kg charkvaror inklusive innanmat och 10,8 kg frysta produkter som innehåller kött, exempelvis frysta hamburgare och annan färdigmat. Direktkonsumtionen av charkvaror har ökat marginellt sedan 1980.

chark

Det ÄR kul att själv vrida och vända på siffrorna så ta chansen du också att göra egna tabeller och diagram genom att ladda ner siffrorna från vår statistikdatabas.  Där finns konsumtionssiffror sedan år 1960.//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Så här stor var direktkonsumtionen av kött och charkprodukter åren 1980-2010

  1. Pingback: Jakten på de försvunna fosfaterna | Louise Konsumentkoll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s