Tema EU: Norge

Ett skutt över vår västra gräns tar oss in i Norge, den före detta unionspartnern. Landet är som bekant inte anslutet till den Europeiska Unionen men samarbetar med unionsländerna genom främst det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES. Trots en landyta på totalt ca 385 000 kvadratkilometer (86 % av Sveriges), möjliggör det bergiga landskapet och den begränsade tillgången på åkermark inte någon utbredd jordbruksverksamhet. Den jordbrukssektor som finns är främst inriktad på djurhållning, där antalet får framförallt märks.

Nyckeltal Norge

Markanvändning på de 616 000 hektaren norsk åkermark upptas främst av spannmål, mestadels korn. Inriktningen mot foderspannmål som korn och havre skiljer något från Sverige där vi har en mer utbredd veteodling, samt mer utbredd odling av rotfrukter. Vid sidan av den begränsade åkerytan, finns även ca 400 000 hektar betesmark. Det kan tänkas att en hel del av de får som finns i Norge även betar mark som inte räknas in i betesmarksbegreppet som används i den europeiska statistiken.Det finns 2,3 miljoner får i Norge och 67 000 getter vilket är uppseendeväckande, sett i jämförelse med de svenska antalen av samma djurslag. När det gäller de större lantbruksdjuren är antalen i Norge ungefär hälften eller färre vilket är mer i paritet med storleken på åkerarealen, vilken totalt är mindre än en fjärdedel av den svenska.

Norge flagga

En något större andel av den norska befolkningen arbetade år 2010 inom jordbruket och dess binäringar än i den svenska. Det rörde sig om ca 90 000 personer, vilket var 3,5 % av den förvärvsarbetande befolkningen. Motsvarande siffror i Sverige var 118 000, vilket var 2,3 % av vår förvärvsarbetande befolkning.

En av de under det senaste året mest frekvent debatterade nyheterna kring den norska jordbrukssektorn är de höga importtullarna på vissa jordbruksvaror. På grund av den höga prisnivån i landet vill den norska regeringen försäkra sig om att jordbrukarna får tillräckligt betalt för sina jordbruksprodukter. Då den svenska och norska jordbruksproduktionen rör ungefär samma varor ses importen av varor från Sverige som ett hot beskattas import från utlandet, varav import från Sverige utgör den största delen. På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa mer om de specifika handelsavtal som finns mellan EU och Norge. I avtalen finns överenskommelser om lägre tullar på vissa produkter Norge importerar i utbyte mot att EU tar lägre tullar på andra produkter som Norge exporterar. Ett nästan komiskt inslag i denna debatt är den smörkris som uppstod i Norge i slutet av år 2011. Krisen som banade väg för en svart marknad för smör, där svenskar försökte smuggla smör över gränsen i syfte att sälja det dyrt i Norge. Då jag själv är från Astrid Lindgrens landskap kan jag inte annat än att le lite i mjugg över tanken på vad ”allt smör i Småland” faktiskt hade kunnat inbringa på denna norska ”svartsmörsmarknad”.Norge smör

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Fascinerande fakta, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tema EU: Norge

  1. Gittan Gröndahl skriver:

    Varifrån kommer siffrorna om 37 000 hästar i Norge och 95 000 hästar i Sverige? Det är siffror som är flera gånger lägre än de som getts ut i samband med undersökningar. Jordbruksverket anger 362 700 hästar i skattningen 2010 och Norsk senter for bygdeforskning anger 125 000 hästar i Norge i skattningen 2012.

  2. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s