Konsumtionen av frukt och grönt har ökat

Den senaste tiden har den ökande svenska köttkonsumtionen varit i fokus. I Jordbruksverkets senast publicerade statistik vad gäller livsmedelskonsumtion, märks att även totalkonsumtionen av frukt, och grönsaker har ökat. Totalkonsumtionen, den totala åtgången av råvaror för humankonsumtionen av grönsaker har fördubblats under perioden 1980-2011. Under samma period har totalkonsumtionen av frukt ökat med 26 %.

frystagrön

Direktkonsumtionen av frukt och grönsaker

Vid ett nedslag i den mer detaljerade direktkonsumtionen, som innehåller såväl varor av råvarukaraktär som mer förädlade varor, kan det konstateras att färska grönsaker ökat från 22 till 47 kg per person och år under perioden 1980-2011.

Direktkonsumtionen av köksväxter, frukter och bär är de benämningar som används i Jordbruksverkets redovisade statistik. Siffrorna i direktkonsumtionen består dels av 1) frukt, grönsaker och bär av råvarukaraktär dels av 2) siffror för mer förädlade varor som räknas till frukt, bär och köksväxter. Som exempel på det första kan nämnas gurkor, lök, färska tomater, citrusfrukter, vindruvor samt färska äpplen och päron. Exempel på det andra är saft och juice av köksväxter, frukter och bär samt beredda och konserverade köksväxter. När det gäller direktkonsumtionen, redovisas kvantiteterna så långt det är möjligt i den form varorna når konsumenten och uppgifterna avser i princip varornas nettovikter exklusive emballage. Detta innebär att siffrorna för exempelvis citrusfrukter redovisas för enbart själva citrusfruktens vikt. För apelsinjuice däremot, som även innehåller andra ingredienser än frukt, redovisas hela produktens vikt.

Bland frukter har den fruktstörsta konsumtionsökningen skett för bananer, meloner och övriga frukter. Konsumtionen av färska äpplen och päron har däremot minskat under motsvarande period. Fler intressanta siffror återfinns i ”Statistikrapport 2013:04 Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll, Uppgifter t.o.m. 2011”. För den som vill göra fler egna jämförelser och diagram är Jordbruksverkets statistikdatabas ett utmärkt hjälpmedel, där finns data ner till år 1960 för direktkonsumtionen och 1950 för totalkonsumtionen. //Monica Eidstedt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Konsumtionen av frukt och grönt har ökat

  1. Tobias skriver:

    Minskad fruktkonsumtion under finanskrisen 2008 eller vad är anledningen till den nedgången?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s