Den totala arbetstiden i jordbruket inom EU

Resultaten från den totalundersökning av jordbruket, den census, som genomfördes år 2010 finns nu på Eurostats webbplats. År 2010 kan tyckas som länge sedan men kom dåte ihåg att det år 2010 fanns 12,4 miljoner jordbruk i EU och att i vissa länder genomfördes undersökningen genom att intervjuare besökte jordbrukarna och ställde frågorna på gården. Hur som helst nu är det sedan en tid möjligt att gå till Eurostats hemsida och studera resultaten.

Idag valde jag den totala årsarbetstiden i jordbruket. Som ni kan se av listan till höger så toppar Polen listan med 1,9 miljoner årsverken eller årsarbetstider, följt av Rumänien med 1,6 miljoner årsverken och Italien  med knappt 1 miljon årsverken.  Spanien följer tätt efter med 0,9 miljoner årsverken.

Statistiken innebär att drygt en tredjedel av den arbestid som läggs ner i jordbruket inom EU finns i Polen och Rumänien. De tre länder som ligger i topp svarar för 46 % av det antal årsarbetstider som utförs i EU. Tittar vi på de 12 länder som ligger i topp svarar de för 90 % av arbetstiden medan resterande 15 länder svarar för 10 %.

Finland toppar den nordiska ligan följd av Sverige och Danmark. En procent av jordbrukets arbetstid i EU utförs i Sverige. Totalt inom EU var antalet årsverken inom jordbruket 9,7 miljoner. Om du vill studera de svenska siffrorna mera i detalj finns de pulblicerade här. Då undersökningen görs på i princip samma sätt i samtliga EU-länder kan du också använda vår svenska dokumentation för att få en bild av de begrepp och definitioner som används i alla länder. //Ann-Marie Karlsson

årsarbetstid

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Sysselsättning och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s