Totalkonsumtion av hästkött, renkött, viltkött och inälvor 1960-2011

Jordbruksverket har idag gett ut en rapport som beskriver köttkonsumtionen i Sverige ur litet olika vinklar samtidigt som förståss många tidningar skriver om felmärkning av köttprodukter. Är det egentligen häst vi äter när vi tror vi äter nötkött?

jaktDet gjorde mig nyfiken på att titta litet närmare på de köttslag vi oftast grupperar som övrigt i statistiken eftersom konsumtionen är så försvinnande liten i förhåll-ande till totalkonsumtionen av kött som år 2011 var 87 kg per person och år. Siffrorna bygger förståss på att köttet är rätt märkt. Av tabellen kan man se att totalkonsum-tionen av hästkött minskat från knappt 2 kg i början på 1960-talet till 2 hekto dvs 0,2 kg idag. Konsumtionen av renkött har varit konstant runt 2 hekto under perioden, medan konsumtionen av inälvor sjunkit.

Totalkonsumtionen av vilt steg under senare delen av 1970-talet. Ökningen i konsumtionen kan jämföras med statistiken över fällda älgar i Statistisk årsbok (SCB) som visar att antalet fällda älgar ökade från runt 50 000 till 150 000 under samma period. Mera siffror finns här.  //Ann-Marie Karlsson  

häst

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Totalkonsumtion av hästkött, renkött, viltkött och inälvor 1960-2011

  1. Pingback: 96 000 älgar sköts år 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s