Arrendepriser för åkermark, jordbruksmark och betesmark åren 2007-2012

1/3 2017. Uppdaterade uppgifter för åren 2013- 2016 finns här.

Vartannat år gör vi en undersökning om arrendepriserna och nu är resultaten för åren 2011 och 2012 klara. Arrendepriserna på jordbruksmark steg med hela 15 procent mellan 2010 och 2011 och fortsatte sedan med en mer blygsam ökning på 2 procent år 2012. ”Kraftigt stigande spannmålspriser under 2010 kan vara en förklaring till ökningen i spannmålsbygderna” skriver Jordbruksverket i det pressmeddelande som publicerades samtidigt som det statistiska meddelandet idag publicerades.

En hektar åkermarki Sverige kostade i genomsnitt 1 700 kronor att arrendera 2012. Det kan jämföras med år 2007 då priset var 1 350 kr/ha. Arrendepriserna för betesmark beräknades till 580 kr/ha år 2012. Väger man ihop de förhållandevis få arrendena för betesmark med arrendena för åkermark får man en genomsnittlig arrendekost om 1640 kr hektar för jordbruksmark. (Jordbruksmark är ju ett samlingsnamn på åkermark plus betesmark)arrende

Arrendepriserna kan också delas upp på produktionsområden. Jag har valt att redovisa arrende1arrendepriserna på åkermark. Som man kan förvänta sig är priserna högst i de områden där odlingsförutsättningarna är goda.

Högst pris genererar arrendena av jordbruksmark i Götalands södra slättbygder där genomsnittspriset år 2012 var drygt 4 500 kr kr/ha. Götalands södra slättbygder utgörs av ett par mil brett band längs kusten i Hallands län och ner runt Skånes västra och södra kust. Lägst var arrendepriserna i Norrland.

Av det statistiska meddelandet framgår också omfattningen av gratisarrende. Prisnivån och pristutvecklingen för produktionsområden ska tolkas med viss försiktighet, eftersom värdena för framförallt regionerna i norra Sverige är behäftade med höga medelfel. En av anledningarna till detta är att andelen gratisarrende är mycket högre i norra Sverige vilket bidrar till hög varians emellan priserna inom de regionerna. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Priser och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Arrendepriser för åkermark, jordbruksmark och betesmark åren 2007-2012

  1. Reblogga detta på Jordbruket i siffror and commented:

    Vårt mest populära inlägg år 2012 var blogginlägget om arrendepriser. Arrendepriser hör också till det vi får mest frågor om så arrenderpriserna intresserar många.

  2. Pingback: Tio i topp Mest klickade inlägg Plats 1: Arrendepriser | Jordbruket i siffror

  3. Pingback: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror

  4. Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s