Produktionen av griskött och nötkött har minskat med 9 procent mellan åren 2011 och 2012

slakt3År 2012 var produktionen dvs. slakten av gris 234 tusen ton vilket är en minskning med 9 % jämfört med slaktens storlek år 2011. 

En jämförelse av utvecklingen sedan EU-inträdet år 1995 visar att produktionen fluktuerat i början av perioden. Från och med år 2004 har slakten minskat.  Samtidigt som produktionen minskat har konsumtionen av griskött stadigt ökat. I rapporten Jordbrukets utveckling sedan EU-inträdet 2011:33 skrivs att  det svenska jordbruket troligen inte slakt4kunnat dra nytta av konsumtionsökningen eftersom konkurrensen från stora producentländer som Danmark och Tyskland ökade när tullarna togs bort mellan Sverige och EU.

Slakten av nötkreatur är mätt i ton ungefär hälften så stor som slakten av gris. Mellan år 2012 och 2011 minskade slakten av nötkreatur från 138 tusen ton år 2011 till 126 tusen ton år 2012. Det innebär att också slakten av nötkreatur minskat med 9 % mellan åren 2011 och 2012. Utvecklingen månad för månad redovisas nedan. Om du själv vill ladda ner diagram kan du hitta siffrorna under ”Animalieproduktion i vår databas. //Ann-Marie Karlsson

slakt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Produktionen av griskött och nötkött har minskat med 9 procent mellan åren 2011 och 2012

  1. Ping: Produktion och konsumtion av fårkött | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s