Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg

Under nästan ett års tid har Markus Nyemad skrivit inlägg om jordbruket i Europa, främst om våra samarbetspartners inom EU. Jag avslutar här seriern med att visa en karta över jordbrukets del av BNP i Europa. Jordbruket bidrar med mer än 10 % av BNP i Albanien, Makedonien, Kosovo och Moldavien. Av de länderna som är medlemmar i EU är jordbrukets bidrag till BNP högst i Rumänien med drygt 7 % och minst i Luxemburg med 0,3 %.

Kartan blir ju dessutom ett litet blindtest på hur många länder du kan placera rätt. Som en liten hjälp räknar jag upp de länder Markus besökt på sin resa. De är Finland, Sverige, Danmark, Förenade kungarikena (UK), Irland, Portugal, Frankrike, Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Spanien, Italien, Cypern,  Grekland, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Österike, Polen, Estland, Lettland, Litauen, och Malta. Dessutom besökte Markus som som en liten bonus fem länder utanför EU nämligen Norge, Island, Schweiz, Kroatien och Turkiet.  //Ann-Marie Karlsson

EuropaJB-BNP1

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Tema: EU och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s