Direktkonsumtionen av mjölk mellan åren 1950 och 2011

diamjölk

Konsumtionen av mjölk har litet mer än halverats sedan 1950-talet. Konsumtionen var då 6 dl per person och dag, nu är den 2,4 dl per person och dag. 

Vid en närmare titt på direktkonsumtionen av mjölk syns tydligt att konsumtionen avmjölks standardmjölk har minskat kraftigt och konstant sedan början av 1970-talet. I början av 1960-talet låg konsumtionen av standardmjölk på 116 liter per person och år, i mitten av 1970-talet var motsvarande siffra cirka 100 liter per person och år. Från 1960-talet fram till början av 1990-talet halverades denna mjölkkonsumtion. Vid 2000-talets början drack vi cirka 35 liter standardmjölk per person och år. Tio år senare år 2011 hade konsumtionen minskat till 24 liter per person och år.

diamjölkaLättmjölken hade sin storhetstid i slutet av 1970-talet då vi drack nästan 60 liter per person och år. Konsumtionen av lättmjölk har sedan konstant minskat till att numera ligga strax under 18 liter per person och år.

Mellanmjölken var en produkt som kom i mitten av 1980-talet och konsumtionen av denna ökade snabbt till drygt 20 liter per person år 1987. Från 1987 och sex år framåt fördubblades denna konsumtion. Fram till år 2011 har mellanmjölkskonsum-tionen ökat till nästan 46 liter per person och år.

I början av 1960-talet var antalet jordbruk med mjölkproduktion betydligt fler än idag och jordbrukarnas direkt-försäljning och hemma-förbrukning av mjölk uppgick til 37,6 liter per person och år. Denna typ av konsumtion minskade drastiskt under 1950 och 1960-talet för att 1970 vara endast 13,5 liter per person. Minskningen har fortsatt och år 2011 var den försumbara 0,6 liter per person och år. Denna mjölk kan antas ha en fetthalt som är jämförbar med standardmjölk. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Direktkonsumtionen av mjölk mellan åren 1950 och 2011

  1. Ping: Hur ska vi äta för att få uppleva den miljö vi vill? | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Ge en ko semester |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s