Godare godis?

Under drygt 50 år har godiskonsumtionen fördubblats. År 1960 konsumerades 6,7 kilo choklad och konfektyrvaror per person och år i Sverige, motsvande siffra för 2011 var 15,4 kilo.

diagram

Under 1960- och 1970-talen var konsumtionsökningen måttlig, först år 1987 passerades 10-kilosstrecket. I början av 2000-talet uppnåddes de högsta nivåerna runt 17 kilo per person och år, sedan dess har den årliga godiskonsumtionen legat relativt konstant strax över 15 kilo.

Är godis numera godare än för 50 år sedan?

diagramFrågan är utifrån tillgänglig statistik omöjlig att besvara. Men det kan konstateras att konsumtionsutvecklingen har gått från råvaror till mer förädlade varor. Medan den totala sockerkonsumtionen är ganska konstant, ökar konsumtionen av bland annat choklad och konfektyrvaror. Samma utvecklingsmönster kan även urskiljas för potatisprodukter.

Jordbruksverkets statistik över direktkonsumtion av choklad och konfektyrvaror (färdigtillverkade) som köps hem eller äts på restaurang och i storhushåll inkluderas här, däremot hamnar egentillverkad knäck och kola utanför. Du kan läsa mer i vår konsumtionsstatistik.  //Monica Eidstedt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s