Självförsörjningsgraden är 93 % för ägg, men 35 % för får- och lammkött

Hur ser import, export, produktion och konsumtion, av ett par av de livsmedel vi äter till påsk ut? Åsa som jobbar med handels- och marknadsfrågor här på Jordbruksverket ger svaret i detta blogginlägg.

Konsumtionen av får- och lammkött ökar

Balansutvveckl fårUtvecklingen av den svenska balansen för får- och lammkött från 1994 till 2012 visar att den totala konsumtionen ökat markant, från drygt 5 700 ton till drygt 14 000 ton. Samtidigt har importen ökat från drygt 1 700 ton till drygt 9 500 ton. Detta innebär att importen täckt upp för i princip hela konsumtionsökningen. Den svenska produktionen har endast ökat från drygt 4 000 till drygt 5 000 ton under perioden. Självförsörjningsgraden för får- och lammkött var 71 % 1994 vilket kan jämföras med 35 % 2012.

Direktkonsumtionen av får- och lammkött var i genomsnitt 1,5  kg per person och år 2011 jämfört med 0,7 kg 1994. Detta är en blygsam konsumtion jämfört med andra köttslag. Totalkonsumtionen av kött var 87 kg per person år 2011 och Jordbruksverkets prognos för år 2012 visar att den totala svenska köttkonsumtionen blev 85 kg per person år 2012. I det svenska köket har lammkött således inte varit vanligt förekommande under lång tid, men ökad invandring från länder med annan matkultur har sannolikt bidragit till konsumtionsökningen.

Importen av lammkött till Sverige kommer främst från Nya Zeeland, med Irland på andra plats. Ungefär 60 % av importen kommer från dessa två länder.

De flesta ägg vi äter i Sverige produceras i Sverige

ägg skaläggDen svenska totalkonsum-tionen av ägg har ökat relativt svagt mellan 1994 och 2012, från drygt 110 000 ton till drygt 133 000 ton. Självför-sörjnings-graden 2012 ligger dock på samma procentandel 2012 som 1994, cirka 93 %, vilket visar att produktionen i Sverige har lyckats hävda sig väl i importkonkurrensen. Graden av självförsörjning har dock svängt mellan 80,6 och 104,0 % under perioden.

En anledning till att den svenska produktionen lyckats hävda sig bättre än andra animalieprodukter i konkurrensen med import från EU-länder och tredje land, är att importen av skalägg för konsumtion bromsats av smittskyddsskäl. Endast länder med samma salmonellafria status som Sverige har haft möjlighet att fritt exportera skalägg för direktkonsumtion till Sverige. Fram tills nyligen var det bara Finland och Norge som uppfyllde kriterierna men sedan en tid tillbaka även Danmark. Importen av skalägg har traditionellt varit i störst från Finland, men under 2012 har importen från Danmark ökat kraftigt. För övriga länder krävs intyg om salmonellafrihet på produktionsanläggningen.

Importen av värmebehandlade äggprodukter samt skalägg som ska direkt till produktindustrin för värmebehandling och bearbetning är emellertid möjlig utan särskilda intyg om salmonellafrihet. Importen av äggprodukter kommer främst från andra EU-länder, men även från USA.

Siffrorna är hämtade från SCB:s handelsstatistik och Jordbruksverkets produktions- och konsumtionsstatistik. Självförsörjningsgraden beräknas som den svenska produktionen dividerat med den svenska konsumtionen.

//Åsa Lannhard Öberg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Självförsörjningsgraden är 93 % för ägg, men 35 % för får- och lammkött

  1. Ping: Försörjningsbalanser för kött och ägg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s