Vikten av köksväxter…

Vad väger en morot? Runt hundra gram normalt sett, skulle jag säga. Det blir med andra ord ganska många morötter, de där knappa 105 000 tonnen som svenska morotsodlare drog upp 2011. Morot är den köksväxt vi producerar mest av i Sverige, följt av lök, gurka och isbergssallat. Trots det ter sig morotsproduktionen ganska blygsam i förhållande till rotfrukternas svenska giganter – sockerbeta och potatis, som det produceras nära 25 respektive 6 gånger mer av, viktmässigt. Men sockerbeta och potatis räknas inte till kategorin köksväxter, och vi använder dem ju inte heller på riktigt samma sätt. Till kategorin köksväxter hör lite generellt uttryckt det vi dagligdags kallar för grönsaker och rotfrukter, med det prominenta undantaget av just potatis.

Produktion

Svensk produktion av de tio största köksväxterna mellan 1993 och 2011, rangordnade nerifrån och upp.

Ur ett europeiskt perspektiv är den svenska produktionen av köksväxter ganska liten. Svenska odlare står för en knapp procent av EU:s totala produktion av morot, mindre än en halv procent av lökproduktionen och knappt märkbara 0,06 procent av tomatproduktionen. Här kan man jämföra med den svenska produktionen av vete, som nådde upp till 1,63 procent av den totala europeiska produktionen 2011. Svenska odlare producerar alltså en relativt sett mindre andel av Europas köksväxter, än av dess spannmål. Men alla vi som smakat en solmogen svensk tomat, tagen direkt från plantan vet ju att det inte är kvantiteten det sitter i…

Indexerat

Indexerad svensk produktion av köksväxter mellan 1993 och 2011, med startår 1993.

Generellt sett har den svenska produktionen av köksväxter mer eller mindre kontinuerligt ökat med tiden, men om man istället ser på enskilda grödor blir bilden lite annorlunda. Medan bland annat isbergssallat, purjolök och gurka visar på en uppgång, har produktionen av kålrot, vitkål och tomat gått ner under de senaste 20 åren. Orsakerna till variationerna är många och olika för de enskilda grödorna. Medan salladen till exempel har åtnjutit en kraftigt ökad export under senare år, har hushållens minskade storlek istället lett till att man vill ha mindre vitkålshuvuden i butikerna, vilket i sin tur har gett minskade skördevikter.

Men som sagt – produktion hit och skördevikter dit – nu kommer snart sommaren och med den primörerna…

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vikten av köksväxter…

  1. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s