Djurtätheten högst på Malta därefter följer Nederländerna och Belgien

Resultaten från jordbrukscensusen 2010 finns nu att ladda ner från Eurostats hemsida. Själv tycker jag de har en användbar databas, men på hemsidan finns också färdiga tabeller och textbaserade små rapporter. I detta blogginlägg använder jag resultaten från censusen för att visa djurtätheten i EU- och Efta länderna.  En djurenhet beräknas av Eurostat efter ett djurs foderbehov. Djurtätheten beräknas som antalet djurenheter dividerad med arealen jordbruksmark. En mjölkko är en djurenhet, ett slaktsvin 0,3 djurenheter, ett får 0,1 djurenheter och en kyckling 0,007 djurenheter.

Statistiken redovisas i kartan nedan. Djurtätheten är högst på Malta. Därefter följer Nederländerna och Belgien. Vårt nordiska grannland Danmark kommer på fjärde plats.  Djurtätheten ökat i Belgien mellan åren 2005 och 2010.

Om vi vänder på listan så är djurtätheten lägst på Island följt av Bulgarien och de tre Baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. I dessa länder har också djurtätheten minskat mellan åren 2005 och 2010.

Statistiken visar alltså på en polarisering. Länder med hög djurtäthet ökar sitt djurantal i förhållande till sin areal, medan länder med låg djurtäthet minskar sitt djurantal i förhållande till sin areal.

djurtäthet

En 5 i topp lista i Norden visar som ni redan förstått att Danmark kommer först och Island sist.

  • Danmark 1,9 djurenheter per hektar jordbruksmark
  • Norge 1,2 djurenheter per hektar jordbruksmark
  • Sverige 0,6 djurenheter per hektar jordbruksmark
  • Finland 0,5 djurenheter per hektar jordbruksmark
  • Island 0,1 djurenheter per hektar jordbruksmark

Kartan visar djurtätheten, men vilka länder har flest djurenheter?                    Flest djurenheter finns i Frankrike följt av Tyskland, Spanien, Storbritannien (UK) och Polen.  Ungefär 60 procent av djurenheterna finns i länderna på fem i topp listan. Minst djurenheter finns på Malta följt av Montenegro, Island, Luxemburg och Cypern.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Djurtätheten högst på Malta därefter följer Nederländerna och Belgien

  1. Ping: Enkäter till alla jordbrukare i strukturundersökningen år 2013 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s