Specialiserade mjölkföretag skapar 35 procent av jordbrukets intäkter.

Specialiserad mjölkproduktion skapar 35 % av jordbrukets intäkter.              Det innebär alltså att mjölkf35 % av produktionsvärdet i jordbruket skapas av mjölkföretagen. En jämförelse av betydelsen av mjölkföretagen i Sverige jämfört med andra EU-länder visar att vi kommer på en femte plats bland EU-länderna. Mjölkföretagens betydelse är något större i Finland (37 %), medan den är mindre i våra nordiska grannländer Norge (30 %) och Danmark (24 %).

Luxemburg, toppar listan med 46 %, följt av Montenegro som ännu inte är med i EU på 41 %. Därefter följer Irland, Estland och som nämnts Finland.

Mjölkföretagens betydelse för produktionsvärdet i jordbruket är lägst i Grekland med bara 2 % följt av Rumänien, Ungern och Spanien.

I pajdiagrammen nedan har jag tittat på vilka typer av företag som skapar jordbrukets produktionsvärde. Diagrammen visar att för de länder som är medlemmar i EU nu så skapas 15 % av värdet i jordbruket av mjölkproducenterna.

En jämförelse mellan Sverige och EU visar, som man kan vänta sig, att djurhållning är viktigare i Sverige än i EU i stort. Förhållandet är det motsatta för trädgårdssektorn.  7 % av jordbrukets produktionsvärde kommer från trädgårdssektorn i Sverige, medan motsvarande siffra i EU är 22 %. Det är också vanligare med blandjordbruk av olika slag inom EU än i Sverige.eutyp

Var kommer dessa siffror ifrån? Och på vilket sätt är de jämförbara med annan statistik?

Siffrorna är hämtade från Eurostats databas. De baseras på EU:s sätt att indela företag i typgrupper efter standardiserade intäkter. I alla EU och Efta-länder beräknas en genomsnittlig intäkt per hektar och per djur för åren 2005-2009. Beräkningen görs för alla grödor och djurslag som ingår i strukturundersökningen. Denna standardiserade intäkt multipliceras sedan med de djur och de arealer som företagen har i strukturundersökningen år 2010. Intäkterna beräknas på samma sätt som de görs i EAA (Economic accounts for agriculture som visar jordbrukets produktionsvärde). Det innebär att man beräknar ett värde också för grödor som både produceras och förbrukas inom företaget. Intäkterna från mjölkföretagen består alltså inte enbart av sålda varor som mjölk, och slaktdjur utan också av intäkter från vallproduktion.

Förutsättningen för att ett företag ska bli klassificerat som specialiserad mjölkproduktion är att minst 2/3 av de beräknade intäkterna på företaget kommer från mjölk.

En jämförelse av denna standardiserade beräkning med siffror från EAA visar att de totala intäkterna är lägre i denna beräkning jämfört med EAA. Det beror framförallt på att priserna var högre 2010 än de i genomsnitt var under åren 2005-2009. En jämförelse av trädgårdssektorn visar att i EAA kom knappt 9 % av intäkterna från trädgård medan denna beräkning visar 7 %. Jag bedömmer alltså att den standardiserade beräkningen är så tillförlitlig att den kan användas för att få en bild av olika driftsgrenarars bidrag till de totala intäkterna i jordbruket.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Internationellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Specialiserade mjölkföretag skapar 35 procent av jordbrukets intäkter.

  1. Ping: Betessläpp med kor möjligt på 16 000 gårdar | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Kor och människor | Jordbruket i siffror

  3. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg 2013. Plats nr 6 och 7: Bondens pris för mjölk de senaste åren | Jordbruket i siffror

  4. Ping: 40 % av alla am-dikor och 4 % av alla mjölkkor finns i besättningar med färre än 25 kor | Jordbruket i siffror

  5. Ping: Produktion och konsumtion av mjölk, grädde, ost m.m. åren 1995-2013 | Jordbruket i siffror

  6. Ping: Produktion och konsumtion av mejerivaror i Sverige. | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s