Utveckling av jordbruket viktigt för en levande landsbygd

I rapporten om hållbarhet i det svenska jordbruket finns mycket matnyttigt. En aspekt av hållbart jordbruk är en levande landsbygd – att det finnas långsiktiga förutsättningar att bo och arbeta på landsbygden. En levande landsbygd omfattar mycket mer än jordbruk men det är nog ändå jordbruk och livsmedelsproduktion som är den ekonomiska ryggraden för detta.

Sysselsättning inom jordbruketskrivbord
Antalet sysselsatta inom jordbruket har minskat kraftigt sedan 1950-talet och uppgick till 177 000 personer år 2010. Att utvecklingen varit sådan är kanske inte så förvånande men det har faktiskt skett en ökning med 6 % av antalet sysselsatta sedan 2003. En stor andel av arbetskraften inom jordbruket jobbar deltid och är beroende av andra inkomster utanför jordbruket. Knappt en fjärdedel av landets 71 000 jordbruksföretag är heltidsjordbruk. Enligt arbetsmarknadsstatistiken var 47 500 personer sysselsatta (förvärvsarbetande) inom jordbruket år 2010. Det utgör 1,1 % av de förvärvsarbetande i Sverige och störst andel förvärvsarbetande inom jordbruket finns i Gotlands län med 5,4 %.     

Många har kombinationsverksamheter
Sveriges jordbrukare är i många fall mångsysslare med flera olika verksamheter. Ett mål i det nuvarande landsbygdsprogrammet är att andelen jordbruksföretag med kompletterande verksamheter ska fördubblas mellan år 2007 och 2013. Med kombinationsverksamhet avses annan inkomstbringande verksamhet med direkt anknytning till jordbruket. Arbete på entreprenad, turism och produktion av förnybar energi är exempel på kombinationsverksamheter. Den vanligaste kombinations-verksamheten är just arbete på entreprenad vilket innebär bland annat snöröjning och anläggningsverksamhet. Förädling och försäljning av gårdsprodukter är en verksamhet som ökar. Vanligast är att förädla råvaror från den egna produktionen, till exempel mjölk och kött. Omsättningen på gårdsnivå var 2011 drygt 630 miljoner kronor.

Landsbygdsturism är en annan kombinationsverksamhet som ökar. Den vanligaste verksamheten inom denna kategori är uthyrning av fritidshus eller annat boende, till exempel Bed & Breakfast och Bo på Lantgård. År 2010 var antalet övernattningar inom Bo på Lantgård cirka 200 000. Sen får vi inte glömma hästnäringen som är den fjärde största inkomstkällan för jordbruket. Genom foderproduktion, inackorderingsverksamhet, hästuppfödning och turism tillförs jordbruket 3,5 miljarder kronor per år. Landets hästar bidrar också till att bevara odlingslandskapet – det hästarna äter motsvarar en yta om cirka 540 000 hektar! //Frida Thorstensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Sysselsättning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s