Betessläpp med kor möjligt på 16 000 gårdar

Våren är här, gräset har börjat växa och det är dags för betessläpp. Tidningarna har redan amkbörjat skriva om de gårdar där besökare är välkomna att vara med när kor och andra nötkreatur släppas ut på bete. 

Uppvuxen på en mjölkgård minns jag själv dagen för betessläppet som en nervös dag. Skulle korna hålla sig inom stängslen? Skulle de vara möjliga och flytta över vägen? Skulle de vara möjliga att samla in till kvällens mjölkning? Skulle någon skada sig?

Hur som helst, det fanns år 2012 runt 16 000 gårdar med kor. Knappt 5 000 gårdar med mjölkkor och 11 000 gårdar med kor för kor1köttdjursuppfödning. Korna kommer alltså att släppas ut på bete på 16 000 gårdar i år. Ytter-ligare ungefär 3 500 gårdar har ungdjur dvs. yngre nötkreatur utan att ha kor på gården. Statistiken finns i vårt statistiska meddelande om husdjur.

Vi har skrivit en rapport om utvecklingen inom nötkreaturssektorn och en rad blogginlägg om  mjölkföretag. Det senaste handlade om att det är de specialiserade mjölkföretagen som svarar för 35 % av jordbrukets produktionsvärde. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s