Drygt 7 % av företagarna i specialiserade mjölkföretag är kvinnor

Jag läste just i ATL.nu att en kvinnlig mjölkföretagare i Norrbotten blivit utsedd till årets jordbruksföretagare i Norrbotten av Hushållningssällskapet. Artikelrubriken antyder möjligen att det är litet ovanligt med mjölkföretagare som är kvinnor.

Det fick mig att fundera på om vår statistik kan belysa andelen kvinnliga och manliga mjölkföretagare. Och ja, delvis kan den det. De senaste siffrorna är från 2010. Statistiken visar att för gruppen specialiserade mjölkföretag som drevs som enskild firma var 7 % av företagarna eller 230 personer kvinnor. Bland aktiebolagen var 8 % av driftsledarna eller 46 personer kvinnor. Andelen kvinnliga mjölkföretagare har minskat obetydligt sedan år 2007.

Många tycker att vår statistik inte tillräckligt belyser en gemensam ledning i företaget eftersom vi i frågorna tvingar jordbrukarna att välja en person som företagsledare/ driftsledare. Därför har vi försökt belysa delat ledarskap i företag mellan män och kvinnor genom att studera arbetstiden. I de fall jordbruksföretaget bedrivs av ett par (maka/make/ sambo) och båda jobbar ungefär lika mycket i företaget så har vi antagit att de delar på ledarskapet i företaget. Om vi presenterar statistiken på det sätt så var ledarskapet delat i 21 % av företagen, en man var företagsledare i 74 % av företagen och en kvinna i 6 % av företagen. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare, Husdjur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s