Hälften av all jordbruksmark i EU brukas av den som äger marken

ägd mark

Hälften av jordbruksmarken som finns inom EU brukas av ägaren. 43 % av marken ägd och arrenderadär arrenderad och 4 % av marken brukas på något sätt gemensamt. Det kan vara t.ex. olika typer av kooperativ eller allmänningar.

Andelen ägd mark skiljer sig åt mellan olika länder. I Slovakien är 12 % av marken ägd, medan motsvarande siffra på Irland är 76 %. Jag har markerat våra nordiska grannländer med rött. Som ni kan se är 57 % av jordbruksmarken ägd i Sverige, medan motsvarande siffra är 58 % i Norge, 65 % i Finland och 67 % i Danmark.

Jag tycker också det skulle vara litet kul att se hur det ser ut för de företag som brukar mer än 100 hektar. Så jag tog fram de siffrorna också. Som man kan förvänta sig är andelen areal som är ägd mindre för jordbruks-företag som brukar mer än 100 hektar. Skillnaden är störst i Slovenien där endast 16 % av arealen på företag större än 100 hektar är ägd jämfört med hela 72 % för samtliga företag.

Jag passade också på att studera andelen av all jordbruksmark som finns på företag som brukar mer än 100 hektar. Det visade sig att hälften av all jordbruksmark inom EU finnsVingård istrien på företag som är större än 100 hektar. Slovakien toppar listan. I Slovakien finns hela 91 % av åkermarken på företag större än 100 hektar. I andra ändan av listan finns Slovenien, Norge och Grekland där endast 7 % av jordbruksmarken finns på företag som är större än 100 hektar. På Malta är kategorin prickad vilket troligen betyder att inga eller mycket få företag finns i denna kategori.

Siffrorna kommer från jordbrukscensusen år 2010 och finns tillgängliga i Eurostats databas. Eurostats databas är för övrigt en guldgruva för alla som vill få en bild av jordbruket inom EU. Som alla databaser tar den förståss några minuter att lära sig. Det är värt att ta sig den tiden. Jag kan inte nog rekommendera er att börja utforska den.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hälften av all jordbruksmark i EU brukas av den som äger marken

  1. Ping: Enkäter till alla jordbrukare i strukturundersökningen år 2013 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s