Äpplen, äpplen, äpplen…

Mmmmm...

Rubinola. Fast, krispigt och friskt…

–Röda eller gröna?

–Röda! Röda, röda, rööööda!

Jag vet inte ens varför jag frågar, när jag vet svaret på förhand. Min treåring vet vilka äpplen han vill ha när vi står där vid fruktdisken. De röda, det är de där små, aromatiska, svenska äpplena som man redan har blivit van vid att få tag på från augusti ända in i maj månad – Rubinola, Frida, Collina, Rubinstar, Aroma, Gloster…

Och som jag och Verner (han heter så, treåringen) märker när vi står där vid fruktdiskarna, har det hänt en hel del i de svenska äppellundarna under de senaste fem, tio åren. Först och främst har det blivit mer. Mycket mer. Bara de senaste fem åren har mängden äppelträd ökat med 31 procent, och går man tillbaka till 2002 har de blivit hela 59 procent fler. Men det stannar inte där. Flera nya och nygamla sorter är också på väg in med stormsteg.

Image

Antalet äppelträd 2002-2012, uppdelat på de tio största sorterna 2012.

Visserligen är trotjänaren och det välbekanta juläpplet Ingrid Marie fortfarande den vanligaste sorten i svenska äppelodlingar, men om man istället ser till vad som planterats under de senaste fem åren ser man något intressant. I dessa nyplanteringar är Aroma den vanligaste sorten, följt av Rubinola och Frida. Och de snabbast ökande sorterna, där antalet planterade träd ökat mest i jämförelse med den föregående femårsperioden, var Frida, Rubinola, Santana, Sunrise, Gloster och Rubinstar. Vi har med andra ord att se fram emot ett större och mer varierat utbud över hela säsongen framöver.

Omkring 20 procent av den totala svenska äppelkonsumtionen 2011 kom från svenska äpplen, men under de delar av säsongen när de finns att få, stiger andelen svenska äpplen ända upp till omkring 40 procent. Så med en förlängd säsong, ett ökat utbud och den ökade smakvariation som den nya sammansättningen sorter ger, kan man förstå att man märker av en stor tillförsikt när man talar med svenska äppelodlare.

//Jörgen Persson.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s