Normskörden för vårkorn är 2 300 kg per hektar i Norra norrland och 5 550 kg per hektar i Götalands södra slättbygder

Nu finns statistik både för normskördar och den slutliga statistiken för skördarna år 2012. Det gör att vi kan studera genomsnittsskördar för olika grödor. I detta blogginlägget tittar jag på normskördar och 5-årsgenomsnitt för hektarskörden av vårkorn. Normskörden för vårkorn är 2 300 kg per hektar i Norra Norrland och 5 550 kg per hektar i Götalands södra slättbygder. Det län som har högst normskörd är Skåne medan den lägsta återfinns i Västernorrlands län.

Vårkorn är ju som ni vet en vanlig spannmålsgröda som odlas i hela landet. Normskördar är mycket enkelt uttryckt genomsnittliga skördar sofistikerat beräknade för de senaste 16 åren. Beräkningen är gjord så att den visar den skörd man kan förvänta sig under normala väderbetingelser.  5-årsgenomsnitt är helt enkelt ett genomsnitt av de fem senaste årens genomsnittliga skördar. Det är alltså två olika sätt att beräkna en trolig avkastning från ett hektar i olika delar av landet. När man funderar över skillnaderna är det bra att komma ihåg att 5-årsgenomsnittet i större utsträckning påverkas av hur årsmånen (dvs. odlingsförutsättningarna) varit ett enskilt år. //Ann-Marie Karlsson

vårkorn

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s