Om inte om fanns skulle 2013 års skörd av spannmål bli 4,6 – 4,7 miljoner ton

Jordbruksverkets skördeprognos kommer den 19 augusti, men många börjar redan nu spekulera om hur stor årets skörd kommer att bli. Det vi som skördarbetar med officiell statistik på Jordbruksverket kan bidra med så här långt är att hjälpa till med en referenspunkt för alla er som själva vill spekulera om skördens storlek år 2013.

I år har vi just publicerat en statistikrapport som i detalj visar hur vi räknat ut referenspunkten år 2013. Vi har multipliceras genomsnitt av tidigare års skördar per hektar med de preliminära arealerna för år 2013. I rapporten har vi sammanställt:

Om man använder normskörden ger den en något högre totalskörd år 2013 än om man använder 5-årsgenomsnitt. Det spelar däremot inte någon roll om man summerar totalskördarna för län eller för produktionsområden.

Underlaget visar att om hektarskörden år 2013 blir lika stor som ett genomsnitt av tidigare år så skulle skörden av spannmål bli 4,6-4,7 miljoner ton och skörden av raps och rybs bli mellan 0,36 och 0,39 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att år 2012 blev skörden av spannmål 5,1 miljoner ton  och skörden av raps och rybs blev 0,32 miljoner ton. //Ann-Marie Karlsson

Nu finns ju ”om” varje år i form av regn och torka, värme och kyla så inget år, inte heller år 2013 kommer att bli ett normalår. Så om skördens storlek 2013 väljer jag själv att vänta och se. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s