Växande växthus

Efter ett drygt decenniums kräftgång verkar den svenska tomatodlingen vara på väg att återhämta sig. Och det med besked. Mellan 2011 och 2012 ökade växthusytan för tomatodling med hela 20 procent till 421 000 kvadratmeter och är nu större än den varit sedan 2008. På liknande sätt ser det också ut för gurkodlingen och för den sammanlagda odlingen av kryddväxter och kruksallat, vars växthusarealer var större 2012 än vad de någonsin varit under det gångna decenniet.

Tomat och gurka

Växthusyta ägnad åt svensk tomat- och gurkodling 2002-2012

När man ser på kryddväxter och kruksallat var för sig blir däremot bilden mer komplex. Medan växthusytan för kryddväxter har stigit rejält, har motsvarande yta för kruksallat istället minskat en hel del mellan 2011 och 2012. Om man dessutom tar en titt på utvecklingen över en längre tid, så ser man att växthusytorna för de två grödtyperna mer eller mindre är varandras spegelbild. Det är inte så konstigt – de odlas ofta i samma växthus och i samma odlingssystem, och odlar man mycket av den ena, så minskar följaktligen odlingen av den andra.

Kryddväxter och kruksallat

Växthusyta ägnad åt svensk kryddväxt- och kruksallatsodling 2002-2012

För gurka, kryddväxter och kruksallat följde produktionen i stora drag växthusytan. Gurkproduktionen ökade med 13 procent mellan 2011 och 2012, medan produktionen av kryddväxter gick upp med 49 procent och kruksallatsproduktionen gick ner med 41 procent under samma period. Produktionen av tomater, däremot, följde inte den ökande växthusytan, utan var oförändrad år-från-år. Antagligen berodde det på att sortsammansättningen i odlingarna har förändrats, mot en större andel små tomatsorter, som körsbärs- eller plommontomater. Små tomater är lätta, och produktionen av tomat mäts i – just det – vikt.

I genomsnitt åt varje svensk strax under 10 kilo tomater om året 2011, av vilka omkring 20 procent var svenskodlade. Förvånansvärt lite, kan man tycka om man någon gång har smakat en solmogen, lokalt odlad tomat. Men flera undersökningar visar att inhemska tomater är uppskattade och under högsäsong ökar andelen svenskodlat till nära 50 procent. I kombination med att små tomatsorter blir allt populärare för varje år, och att de svenska odlarna tycks ställa om mot just såna sorter, kanske det kan leda till en fortsatt positiv utveckling för svensk tomatodling.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Växande växthus

  1. Ping: Hög tid att köpa svenska tomater | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s