Enkäter till alla jordbrukare i strukturundersökningen år 2013

Idag eller på måndag kommer de första enkäterna i jordbrukarnas brevlådor. Det är möjligt att besvara enkäten via vår e-tjänst på internet eller genom att skicka in pappersenkäten. Enkäten ska skickas in till oss före midsommar. Vi svarar också på frågor, och det är möjligt att lämna uppgifterna på telefon.

De uppgifter vi får från strukturundersökningen är basen för det mesta av den staitistik vi tar fram om jordbruket. I den finns uppgifter om antal djur, arealer av olika grödor, arrenderade arealer, antal företag, sysselsättning och kombinationsverksamhet. Resultaten i undersökningen är dessutom jämförbara bakåt i tiden till år 1965. Dessutom är det möjligt att jämföra med motsvarande undersökningar som gjordes med 5-årsmellanrum från år 1927. Många av våra populäraste blogginlägg är hämtade från statistik som kommer från undersökningen. Exempel är odlingen av potatis, mjölkföretagens utveckling, antal företag med grisar, antalet fårföretag i Sverige , andel mark som arrenderas, sysselsättning, kvinnor i jordbruket, kombinationsverksamhet. osv osv. I år kommer vi också att ställa frågor om dränering. Frågor som inte varit med i undersökningen sedan 1980-talet, men som nu är aktuella igen.

Undersökningen görs på samma sätt i alla EU-länder. Det innebär dessutom att det är möjligt att använda den till att jämföra svenskt jordbruk med jordbruket inom EU . Exempel på blogginlägg är antalet djurenheter inom EU, arrenderad mark.

Undersökningen används också för att bygga det statistiska lantbruksregistret (LBR) och är därmed utgångspunkt för statistiska urvalsundersökningar om skördar, arrendepriser  och  jordbrukets ekonomi för att bara ta några exempel. Det innebär att ju bättre uppgifterna är i strukturundersökningen desto färre jordbrukare behöver svara på frågor i urvalsundersökningarna. Vi behöver t.ex bara skicka enkäten om arrendepriser till de som har arrenden och inte till en massa företag som inte arrenderar mark.

Strukturundersökningen är den största statistiska undersökningen vi genomför på statistikenheten. Arbetet med undersökningen sträcker sig över flera år, med planering som inleddes under våren 2012 och de sista publiceringarna sent under 2014. För den som vill följa hur vi jobbar med undersökningen kommer vi att blogga om det under sidrubriken ”Så jobbar vi med strukturundersökningen”. //Ann-Marie Karlsson

annons

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s