Odlade grödor i hertingdömena Hälsingland och Gästrikland

Vigseln mellan H.K.H. Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O’Neill äger rum idag.flagga

Prinsessan Madeleine är hertiginna av landskapen Hälsingland och Gästrikland. Numera är ju titlarna honorära, men en gång i tiden var jordbrukets omfattning och förutsättningar viktiga i ett hertigdöme. Landskapen Hälsingland, vilket för övrigt innehåller kommunen Ockelbo och därmed Prins Daniels hemkommun, och Gästrikland motsvaras nästan helt av Gävleborgs län.

 I länet finns år 2013 ungefär 66 800 hektar åker och 5 570 hektar bete. Det innebär att ungefär 2,6 procent av Sveriges jordbruksmark finns i länet. Odlingen domineras av vall och grönfoder samt spannmål. Vallodlingen har ökat de senaste 20 åren och uppgår nu till 46 300 hektar eller 69 procent av åkermarken. Andelen kan jämföras med riket som helhet där vall och grönfoderväxter odlas på 45 % av åkerarealen. Spannmålsodlingens omfattning är mindre i Gävleborgs län än i riket som helhet. 23 % av åkermarken odlas år 2013 med spannmål jämfört med 38 procent i hela Sverige. Odlingen av rotfrukter främst potatis har legat på en lägre nivå en riket i stort och är nu marginell. Oljeväxter odlas endast marginellt i länet. //Ann-Marie Karlsson

gävle

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s