Friska djur = hållbar djurproduktion

Cow

En god djurhälsa är en förutsättning för en effektiv och hållbar djurhållning eftersom friska och välmående djur har en högre tillväxt. Djur som är friska och inte behöver behandlas med olika läkemedel resulterar dessutom i säkrare livsmedel och minskat lidande hos djuren.

Djurskydd
Sverige har en mycket omfattande djurskyddslagstiftning som på flera punkter är unik för Sverige. Bland annat är Sverige det enda land som har krav på att nötkreatur ska vara ute under sommarperioden och ha tillgång till bete. Enligt lagen ska alla nötkreatur över sex månader hållas på bete sommartid med undantag för tjurar. Nästan hälften av Sveriges 350 000 mjölkkor går i lösdrift, vilket innebär att korna inte är uppbundna utan kan röra sig fritt. Det är inte tillåtet att använda fixeringsanordningar på grisar i Sverige, något som tillåts i andra EU-länder generellt. Sverige är också unikt med ett totalförbud mot obedövad slakt.  

Sedan 1997 är det i Sverige förbjudet att hålla höns i oinredda burar, i alla burar ska det numera finnas sittpinne, rede och sandbad. Omställningen till godkända system var helt genomförd 2010. Inom EU är det förbjudet att använda oinredda burar sedan årsskiftet 2011/2012. Då satt fortfarande ca 52 miljoner höns i burar utan sittpinne, rede och sandbad. Siffran minskar dock succesivt i takt med omställningen.  

Djurhälsa  
Förebyggande djurhälsovård och utrotning av vissa sjukdomar minskar risken för att djur blir sjuka, något som minskar djurs lidande och risken för att människor drabbas av zoonoser (exempelvis salmonella). Internationellt sett är djurhälsosituationen i många länder ogynnsam vad gäller allvarliga smittsamma sjukdomar. Många av de sjukdomar som bekämpats i Sverige förekommer allmänt i både Europa och resten av världen. Sverige har under lång tid bekämpat djursjukdomar genom landsomfattande program med målsättning att utrota sjukdomar. Programmen är en förklaring till varför många allvarliga sjukdomar, till exempel BVD (bovine virusdiarré) och leukos hos nötkreatur samt MV hos får, är ovanliga i Sverige idag.

Inlägget är baserat på ett kapitel om djuromsorg och djurhälsa i rapporten Hållbarhet i svenskt jordbruk 2012.

//Frida Thorstensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s