12 % av vallen år 2010 fanns på företag i gruppen ”Vall utöver eget behov”

vall22I strukturundersökningen klassificeras företagen i olika grupper, mjölkföretag, fårföretag, växtodlingsföretag osv. I detta sätt att gruppera företag så finns en grupp företag som har grödan vall men som inte har speciellt många nötkreatur eller får på företaget. Företaget odlar alltså vall utöver vad de djur som finns på företaget behöver. I denna grupp finns alltså företag som säljer vall, eller företag som odlar vall och slår den utan att använda den enbart med syfte att  att hävda åkermarken. I riket som helhet fanns 12 % av vallarealen på dessa företag år 2010. Kreaturstäta län som Jönköpings län, Kronobergs län och Kalmar län har en liten andel av vall i denna grupp. I Norrbottens län däremot ärvall222 andelen hög.

I den beräkning som görs ingår inte hästar, vilket förklarar den stora andelen vall i Stockholm och i någon mån i Västermanland. I dessa båda län är antalet hästar i förhållande till vallarealen högt. Vallen i gruppen ”Vall utöver eget behov”  används alltså som foder och bete till hästar i större utsträckning i dess båda län än i Sverige i övrigt. Antalet företag i gruppen var 6 500 år 2010 vilket är en ökning från år 2005 då antalet var 4 700. //Ann-Marie Karlsson

Namnlös

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s