Så här har vi tänkt runt Strukturundersökningen

Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna och  kommentarerna.

Det är jobbigt med enkäter/Jag är osäker på hur jag ska fylla i den. Tänk om det blir fel.  Ring oss så fyller vi i den tillsammans. Det brukar bara ta 5-10 minuter, när vi tillsammans kan gå igenom de olika avsnitten. Sedan är det klart! Vårt telefonnummer är 020- 26 10 86. Vi finns på plats 08:00 till 20:00 måndag till torsdag och 08:00 till 16:00 på fredagar.

Uppgifterna du lämnar används bara för statistikändamål. De används alltså inte på något sätt för stödutbetalningar/kontroller eller i någon del av Jordbruksverkets administrativa verksamhet. Du behöver alltså inte vara rädd att ett fel på något sätt påverkar stöd eller kontroller.

Jag har slutat med jordbruk för flera år sedan varför får jag en enkät ändå? Det beror på att vi inte säkert vet att du slutat. Vi skickar enkäter till alla som var med i undersökningen år 2010 samt de som år 2013 finns i administrativa register t.ex. har en produktionsplats. Trots att du inte sökt stöd år efter år 2010 så skulle du ändå kunna driva hela eller en del av jordbruket. Vi vill ha med alla jordbruksföretag i undersökningen oavsett om de söker stöd eller inte.

Det positiva är att det går rätt lätt att fylla i enkäten. Gå till sista sidan och fyll i att du arrenderat ut eller sålt företaget. Sedan är det klart.

Varför skickar ni ut enkäten vid en så olämplig tidpunkt? Mitt i skörden i juni  Det finns två förklaringar.

  • Den ena är att vi vill kunna jämföra resultaten över tid. Om vi ändrar tidpunkten (som varit densamma sedan 1930-talet) så förstör vi tidsserierna eftersom en del av förändringen kommer att bero på att man kanske har färre djur på vintern än på sommaren.
  • Den andra är att en lämplig tidpunkt hamnar först i slutet av oktober, kanske till och med in i november. En så sen tidpunkt gör att vi inte hinner bli färdiga med statistiken för de deadlines vi har både gentemot EU och emot en del nationalla användare.

Varför är svarstiden så kort? Jag fick enkäten den 5 juni och ska svara den 20 Det beror framförallt på att du får enkäten så sent. Anledningen till det är att vi använder information från stödansökningarna (SAM- 2013) för utskicket. Vi får tillgång till dem runt den 20 april. Arbetsmomenten att bearbeta informationen och att sedan trycka och skicka ut blanketterna tar 6 veckor.

Är inte undersökningen rätt onödig? Bara mera regelkrångel. Ja vi inser att det tar tid att fylla i enkäten. När vi gör statistik väger vi den tid det tar att fylla i enkäten mot det behov som finns i samhället av just den specifika statistiken. I det här fallet visade det sig att många användare såväl myndigheter, universitet som LRF använder uppgifter om förändringar av antal djur, antal företag, arrenden osv. för att visa, utreda eller forska på hur jordbruket förändras. För det urval som får en litet större enkät med frågor om sysselsättning, och kombinationsverksamhet är dessa uppgifter också krav från EU.

Vi beskriver hur vi själva jobbar med undersökningen på en sida här på bloggen. På bloggen finns också många exempel på vad undersökningen kan visa. Ett par exempel är att hela 80 % av betesmarken betas av nötkreatur, eller att det fanns 17  000   heltidsjordbruk  år 2010.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s