20 i topp kommuner med mest ekologisk odling

åkermarkIdag publicerar vi ett statistiskt meddelande om den ekologiska odlingen i Sverige år 2012.  Det visar att 16 procent, eller 478 000 hektar, av Sveriges jordbruksmark brukas med ekologiska produktionsmetoder. Det var ungefär lika stor areal som 2011. Under flera år har ekologisk odling stadigt ökat men 2012 tog det stopp. Arealerna som var omställda till ekologisk produktion fortsatte att öka medan arealerna under omställning till ekologiskt minskade kraftigt.

I vår databas finns uppgifter på kommunnivå. Vår 20 i topp lista visar att Gotlands kommun ohotat tar hem förstaplatsen med mer än 11 000 hektar ekologiskt odlad åkermark (omställd eller under omställning). Detta trots att endast 14 % av åkermarken på Gotland brukas med ekologiska metoder. Gotland följs av Linköpings- och Uppsalas kommuner.

På kartan nedan visar vi andelen ekologiskt odlad åkermark (omställd eller under omställning) av den totala åkermarken kommun för kommun. Det finns 33 kommuner där mer än 30 % av åkermarken odlas ekologiskt. I tolv kommuner Nora, Järfälla, Filipstad, Stockholm, Lidingö, Malung, Kil, Tranås, Munkfors Ragunda, Grums och Mariestad brukas mer än 40 % av åkermarken med ekologiska metoder. //Ann-Marie Karlsson

karta

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s