Dessa kära, svenska jordgubbar-odlad areal år 2013

ImageTrots dystra prognoser efter en frostig inledning på säsongen tycks det nu som om det kommer att finnas en hel del svenska jordgubbar till midsommar. På sina ställen växer det så det knakar och enligt preliminära uppgifter ser det ut som om jordgubbsodlingen går mot ett riktigt bra år. I våra register har den totala odlade jordgubbsarealen ökat med 3 procent i Sverige sedan förra året, en fortsättning på en trend som pågått i ett antal år nu.

Image

Skåne, Kalmar och Blekinge är de län där vi återfinner de absolut största jordgubbsarealerna – strax under 1 000 hektar i Skåne, nära 650 hektar i Kalmar och över 350 hektar i Blekinge. Tillsammans står dessa tre län för 69 % av den totala svenska jordgubbsarealen. De minsta arealerna står Västmanlands och Kronobergs län för, där vi bara hittar 3 respektive 5 hektar.

Image

Förra året såg vi en jordgubbsskörd som var påtagligt högre än den någonsin varit sedan början av 2000-talet – över 16 000 ton, att jämföra med 12 700 ton året dessförinnan och beskedliga 9 800 ton år 2002. Och med årets ökade arealer återstår nu bara frågan om grädden kommer att räcka till…

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s