År 2013 odlas 24 000 hektar potatis att jämföra med 155 000 hektar år 1900

År 2013 odlas 17 900 hektar matpotatis och 6 100 hektar potatis förpos stärkelseproduktion. Det innebär totalt 24 000 hektar. Odlingen har alltså minskat dramatiskt från de första decennierna på 1900-talet då vi odlade mellan 140 000 och 160 000 hektar potatis i Sverige.

Under 1900-talets första år användes potatis huvudsakligen som livsmedel, till bränning av sprit samt för tillverkning av stärkelse. Intresset för att använda potatis till foder ökade omkring 1910. Som en följd av första världskrigets utbrott ville man 1915 att potatisarealen skulle öka och all spritbränning förbjöds. Bristen på utsädespotatis var stor och anvisningar för delning av potatisutsädet gavs ut. Fördelaktiga lån för att köpa utsäde kunde erhållas. Trots det kom skörden att bli otillräcklig och hela  den svenska skörden togs i beslag och ransonering infördes. År 1917 hade odlingen sin största omfattning i Sverige med 163 700 hektar och redan 1919 redovisades ett överskott på ca 190 000 ton, vilket ledde till att ett importförbud infördes. Under 1920-talet  minskade arealerna något.   

På 1930-talet infördes de första bestämmelserna om kvalitetskrav samt en notering av potatispriset. Största hotet mot  odlingssäkerheten var fortfarande potatisbladmöglet, men förebyggande besprutning med  kopparpreparat som t.ex. Bordeauxvätska gjorde att angreppen nu kunde begränsas. Andra världskrigets utbrott ledde åter till att fokus sattes på kvantitet snarare än kvalitet.

Under 1950-talet gjordes viktiga framsteg i odlingen. Nya sorter speciellt anpassade förpo framställning av stärkelse och för matpotatisodling togs fram. Nya användningsområden  för potatis som t.ex. pommes frites, mospulver och chips utvecklades. Utvecklingen av förädlade potatisprodukter fortsatte under 195-talet. Odlingsstorleken ökade och den småskaliga odlingen där varje hushåll bedrev husbehovsodling minskade successivt.

2000-talet har fortsatt med ytterligare minskning av husbehovsodlingarna. För matpotatis har trenden varit att totalskördarna minskat, medan totalskördarna för potatis för stärkelse i större utsträckning bibehållits. En allt större del av totalskörden för  matpotatis skördas numera som färskpotatis, uppemot 20 % av arealen har utgjorts av färskpotatis under senare år. Trots att potatis fortfarande är ett baslivsmedel för de allra flesta säljs alltmer potatis som tvättad produkt i mindre förpackningar med snävare storlekssortering och får då mer karaktären av en exklusiv grönsak. Text och diagram ovan är hämtade från  Jordbruket i siffror ”1866-2007” . Diagrammet nedan är hämtat från vår databas. //Ann-Marie Karlsson

pot

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till År 2013 odlas 24 000 hektar potatis att jämföra med 155 000 hektar år 1900

  1. Ping: Skörden av potatis de senaste 50 åren | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s