Den ekologiska skörden av vårkorn 56 procent av den konventionella de senaste fem åren

Idag publicerar vi mycket statistik om ekologiska produktionsmetoder. Vi har det statistiska meddelandet om ekologiska skördar och vi har statistik om antalet ekologiska kor och får. Statistiken visar att skörden av vårkorn år 2012 var 2 220 kilo per hektar i genomsnitt i Sverige. Det är lägre än genomsnittet åren 2007-2011 som var 2 430 kilo per hektar. Hektarskörden för vårkorn var högst i Götalands södra slättbygder och lägst i Norrland.

I två områden Götalands norra slättbygder och i Götalands mellan bygder var hektarskördarna högre år 2012 än genomsnittet de senaste fem åren. I övriga produktionsområden var den lägre.

Skörden per hektar är ju lägre i ekologisk odling än i den konventionella odlingen. Det beror bland annat på att kemiska växtskyddsmedel och syntetiskt framställda mineralgödselmedel inte används inom ekologisk odling.  För vårkorn, som är vanligt förekommande i alla delar av landet, är skillnaderna i skördenivå mellan ekologisk och konventionell odling vanligen större i slättbygderna än i skogsbygderna. I Götalands södra slättbygder var hektarskörden 46 % lägre vid ekologisk odling medan motsvarande skillnad i Övre Norrland var 14 %. Skillnaderna i avkastningsnivå är statistiskt signifikanta i alla produktionsområdena utom Övre Norrland.

I skogsbygderna bedrivs den konventionella odlingen vanligen mindre intensivt, med mindre växtskyddsmedel och syntetiska mineralgödselmedel. En av förklaringarna till att skillnaden för vårkorn var mindre i skogsbygdsområdena och i norrlandsområdena kan alltså vara att de två odlingsmetoderna är mer lika varandra i dessa regioner.

Skillnaden i skördenivå mellan ekologisk och konventionell odling var större i riket år 2012 än den varit i genomsnitt åren 2007-2011. Enda undantaget är övre Norrland där skillnaden var mindre år 2012 än åren 2007-2011.

//Ann-Marie Karlsson 

eko

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s