Kroatien EU:s 28 medlemsland

I morgon välkomnar vi Kroatien in i EU. Vi skrev om landet här på bloggen i vår resa genom Europa förra året. Då fanns inte så mycket statistik om jordbruket och om Kroatien, men nu finns det mera. Jordbruksverket har också gett ut en rapport om Kroatien. Jag tänkte dra mitt strå till stacken och beskriva jordbruket i Kroatien med hjälp av statistik om jordbrukets produktionsvärde. Det som vi i Sverige publicerar under rubriken ”EAA- Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn”. Produktionsvärdet är jordbrukets bidrag till BNP. Statistiken i tabellen nedan är hämtad från Euro-stats statistikdatabas och bygger på den uppskattning över utvecklingen år 2012 som gjordes i februari i år.

Sammanställningen visar att jordbrukssektorns produktionsvärde i Kroatien är litet mindre än hälften av produktonsvärdet från det svenska jordbruket.  Knappt 1 %, 0,7 % för att vara mera exakt av EU:s produktionsvärde från jordbruk skapas i Kroatien. Jämför man hur värdet skapats så kan man se att 59 % av värdet kommer från vegetabilie-produktion i Kroatien, (mest från spannmål) att jämföra med Sveriges 46 %.

Ser vi till animalieproduktionen skapas en större andel av värdet i Kroatien från får och getter samt svin än motsvarande andelar i Sverige. Vad gäller mjölkproduktion däremot är siffrorna de omvända.  18 % av det svenska produktionsvärdet kommer från mjölk jämfört med 9 % i Kroatien.

Tabellen visar också kostnaden för insatsvaror i relation till sektorns produktionsvärde. Jämförelsen visar att kostnaden för insatsvaror är 58 % av sektorns produktionsvärde i Kroatien att jämföra med 73 % i Sverige.  //Ann-Marie Karlsson

Eaa

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kroatien EU:s 28 medlemsland

  1. Ping: Tema EU: Kroatien | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s