Över hälften av hushållen odlar ätbara växter

Flicka och tomatplantaI en ny rapport från Jordbruksverket presenteras statistik om fritidsodling, som är en av de vanligaste fritidssysselsättningarna i Sverige. Fritidsodling är ett vitt begrepp och kan innefatta allt från odling på balkonger till extensiv skötsel av villaträdgården eller intensiv odling i syfte att vara självförsörjande på grönsaker, frukt och bär.

Under hösten 2012 gjorde Jordbruksverket och SCB tillsammans en urvalsundersökning riktad till cirka 7 000 hushåll. Resultaten av undersökningen visar att drygt hälften av svenska hushåll odlar någon form av ätbara växter. Av de hushåll som bor i villa eller på jordbruksfastighet odlar över 75 % ätbara växter. Bland hushållen som bor i radhus odlar knappt 65 % ätbara växter och motsvarande siffra för de som bor i lägenhet är drygt 30 %. Totalt har cirka 10 % av alla hushåll i Sverige möjlighet att odla i växthus.

Diagrammet visar var hushållen odlar ätbara växter. Notera att summan av de olika andelarna överstiger 100 % eftersom vissa hushåll angett att de odlar på fler än ett ställe.

Val av odlingsplats för ätbara växterDen vanligaste odlingsplatsen för ätbara växter är trädgård vid permanentboendet, knappt 70 % av de som odlar ätbara växter odlar på det viset. Cirka 25 % av hushållen odlar ätbara växter på balkong eller uteplats vilket är den näst vanligaste odlingsplatsen. Efter det följer odling inomhus (20 %) och vid fritidshus (15 %). Odling inomhus kan exempelvis vara odling av kryddväxter. Färre än 5 % av hushållen som odlar ätbara växter odlar på kolonilott.

Rapporten om fritidsodling hittar du här. Fler blogginlägg där vi lyfter fram intressanta delar av rapporten är att vänta under sommaren. Bland annat statistik på hur stor summa pengar som hushållen spenderade på växter och fröer under 2012.

//Frida

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Över hälften av hushållen odlar ätbara växter

  1. biofilia skriver:

    Roligt att ni lyfter det här!

  2. Ping: Hushållen spenderade 3 miljarder kr på växter och fröer | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s