Gräsfattiga betesmarker – en palett av alvar, fäbodar, skog och mosaik

Gräsfattiga betesmarker kan ju tyckas vara en motsägelse, men det är det ord jag hittade som en beskrivning för de betesmarker som vi kanske tycker är allra viktigast, alvarbete, skogsbete, fäbodbete och mosaikbete. De här typerna av betesmark finns beskrivna i vår statistik från det att jordbrukarna kunde börja söka stöd för dem och det därmed blev möjligt att särskilja dem. Diagrammet som är hämtat från vårt senaste statistiska meddelande om arealanvändningen visar att fäbodbetet minskar i omfattning medan övriga typer av betesmark ökar i omfattning.

Definitionerna av de olika markeGräsfattiga betesmarkerrna är rätt långa. Men för att förkorta så är:

  • Skogsbete skog som betas varje år och där det finns gräs, örter eller ris som är dugligt för foder. Skogsbete finns i alla län men framförallt på Öland och Gotland.
  • Fäbodbete,  både öppna marker och skog som ligger vid en fäbod. Fäboden ska ha funnits sedan länge. Marken ska betas varje år med fritt bete eller bete i storhägn. Merparten av fäbodbeterna finns i Jämtlands län (7 400 hektar) och Dalarna län (5 400 hektar)
  • Alvarbete, marker som bara finns på Öland och Gotland och som betas varje år. Det ska finnas gräs och örter lämpligt som foder på marken. Det finns 26 600 hektar alvarbete år 2013 varav merparten 22 800 hektar finns på Öland.
  • Mosaikbete, gräsfattiga betesmarker med en stor del berg, sten, sand, träd och buskar. Markerna ska ha höga naturvärden. Det kan till exempel vara marker med sten och hällar speciellt i kustlandskapet och i skärgården. Västra Götalands län är det län som har mest mosaikbete, 3 300 hektar år 2013.

I diagrammet nedan visar jag andelen av ”vanlig betesmark”, slåtteräng och den beteaagräsfattiga mark jag beskrivit ovan. Slåtteräng är mark med höga natur- och kulturvärden som inte är lämplig att plöja och som slås varje år.

Diagrammet visar att mer än hälften av ängs- och betesmarken i Norrbottens län består av slåtteräng. I Jämtlands och Dalarna län med mycket fäbodbete utgör gräsfattiga marker mer än 50 % av ängs- och betesmarken. På Gotlands län består knappt 40 % av betesmarken av framförallt skogs- och alvarbete.  I mitt hemlän Jönköping, där bilden är tagen, består den allra största delen av betesmarken av ”vanlig” betesmark.  //Ann-Marie Karlsson

betea

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s