Hushållen spenderade 3 miljarder kr på växter och fröer

För knappt två veckor sen publicerade Jordbruksverket en rapport om fritidsodling i Sverige, något som jag bloggade om också förra veckan. I den bakomliggande undersökningen frågade vi hur stor summa pengar hushållen spenderade på växter och fröer till fritidsodling under 2012. Våra resultat visar att drygt 60 % av hushållen lade minst 1 krona under 2012. Totalt spenderade man knappt 2,6 miljarder kr på växter och 0,4 miljarder kr på fröer. I summan för växter ingår utgifter för icke ätbara växter, till exempel lökar och utplanteringsväxter. Om värdena summeras spenderade alltså svenska hushåll knappt 3 miljarder kr på växter och fröer, vilket motsvarar ungefär 880 kr per hushåll bland de hushåll som spenderade minst 1 kr på växter och fröer.

Figur A visar tydligt att det är stor skillnad mellan hushållen som odlar ätbara växter och de som inte gör det vad gäller hur mycket pengar de lägger på växter. Hela 90 % av hushållen som odlar ätbara växter spenderade pengar på växter under 2012, motsvarande siffra för de som inte odlar ätbara växter är knappt 30 %. Undersökningen visar dessutom att de med växthus i högre utsträckning spenderar pengar på växter jämfört med alla hushåll som odlar någon form av ätbara växter.

Summ

I undersökningen frågade vi även hur mycket tid hushållen spenderat på fritidsodling. Under perioden mars till oktober 2012 ägnade drygt 60 % av alla hushåll minst 1 timme per vecka åt fritidsodling. Figur B visar att det var vanligast att hushållen spenderade mellan 1 och 4 timmar i veckan, vilket nästan 50 % av alla hushåll gjorde. I denna tidsåtgång inkluderas trädgårdsskötsel, gräsklippning, plantering av blommor, rensning av rabatter etc.

Antal timmar åt fritidsodling//Frida

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s