1969 svarade köpta livsmedel för 24 % av hushållens utgifter. 2009 var siffran 13 %

Jag tittade på historieätarna på TV i veckan. I programmet åt de sig igenom 1970-talet. Ett decennium som verkar ha varit fyllt av gelatin i form av aladåber och patéer.

Själv minns jag inga rätter med gelatin förutom mammas hemmagjorda sylt från när jag var barn på 1970-talet. Möjligen beror det på att jag är född på landet. Den mat jag åt är mera lik den som bloggen Absolut agronom skriver om från 1960-talet. Följaktligen minns jag efterrätter i form av fruktsoppor (”russinesöppa” med sagogryn), och bärkrämer med mjölk. När det var söndag brukade jag dessutom få ugnsomelett eller plättar till frukost. Det finns nog en poäng i de studier som visar att matvanor förändras över tid och dessutom är beroende av det som så vackert heter ”socio-ekonomiska faktorer”.

PrisutvecklingI historie-ätarna sa de att maten var dyr på 1970-talet. I vår rapport om konsumtion presenterar vi siffror från SCB:s KPI-beräkningar som visar att prisutveck-lingen för livsmedel i stort följde inflationen under 1960-talet och fram till slutet av 1970-talet. Inflationen var dock hög och en större andel av utgifterna var livsmedel än idag. Under 1980-talet steg priserna för livsmedel mer än för övriga varor. Under den första hälften av 1990-talet bröts trenden och prisökningarna på livsmedel blev lägre än för övriga varor, det vill säga lägre än inflationen. Jämfört med andra varar har livsmedel alltså varit jämförelsevis billigare de senaste 20 åren jämfört med perioden dessförinnan.

så75Statistik från SCB visar att av de totala utgifterna ett hushåll har så var 13 % köp av livsmedel år 2009.  Lägger man till utgiften för utemåltider blir andelen 16 %. Motsvarande siffra för köp av livsmedel år 1969 kan man hitta i tabell 229 i statistisk årsbok år 1975. Då var den andel som användes för livsmedel 24 procent. Utemåltider redovisas inte i boken. Mat står alltså för en betydligt mindre andel av våra utgifter nu än de gjorde i början av 1970-talet.   //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 1969 svarade köpta livsmedel för 24 % av hushållens utgifter. 2009 var siffran 13 %

 1. daniel persson skriver:

  Har ni tagit hänsyn till att matmomsen sänkts till 12 %? Vilket år det nu skedde.

 2. Hej Daniel. Kul att du läser vår blogg. Matmomsen ingår i den utgift som konsumenten betalar. Det innebär att om momsen sjunker så kommer maten att bli billigare.

  Så här ser momshistorein ut för livsmdel. Fram till 1992 var moms på livsmedel lika stor som på andra varor.
  år 1992 sänktes momsen för livsmedel. från 25 % till 18 %
  år 1993 höjdes momsen för livsmedel till 21 %
  år 1996 sänktes momsen för livsmedel till 12 %.

  //Ann-Marie Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s