I 2012 års prisnivå har priset på blodpudding halverats de senaste 25 åren

inälvsmatInälvsmat är en mycket, mycket liten del av vår köttkonsumtion. Totalkonsumtionen avblodpudding kött var 86 kg per person och år 2011. Inälvsmat stod bara för 0,6 kg per person och år. Jämfört med 1960-talet har konsumtionen sjunkit från nivåer runt 3 kg per person och år till dagens 0,6 kg per person och år. Till inälvsmat räknas t.ex. lever, njure, tunga, kind och blod. Blodpudding hör alltså till den mat vi äter från denna grupp och priset per kilo för blodpudding går att följa i Statistisk årsbok sedan 1950-talet.

Själv gillar jag blodpudding. Jag tycker om att äta den med rivna morötter och lingonsylt. Blodpudding är dessutom praktiskt mat för lunchlådan. Den tar 10 minuter att steka, ungefär lika lång tid som det tar att riva morötterna. Perfekt. Dessutom har priset på blodpudding sjunkit. Sedan början 1990-talet har priset per kilo till och med sjunkit i nominellet värde.  Jämför jag samma pris i 2012 års prisnivå har priset mer än halverats. //Ann-Marie Karlsson

prisutvblod

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion, Priser och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till I 2012 års prisnivå har priset på blodpudding halverats de senaste 25 åren

  1. Ping: Konsumtion, produktion och prisutveckling för nötkött 1956-2012 | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Priset för 1 kg djupfryst kyckling 1961-2012 | Jordbruket i siffror

  3. Ping: 10 i topp mest klickade inlägg plats 2: Konsumentpris för mjölk | Jordbruket i siffror

  4. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror

  5. Ping: Är kött billigare idag jämfört med år 1990? | Jordbruket i siffror

  6. Ping: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s