Konsumtion, produktion och prisutveckling för nötkött 1956-2012

nötköttFör några dagar sedan studerade vi prisutvecklingen för blod-pudding. Nu har turen kommit till nötkött. Produktionen och konsumtionen av nötkött följer varandra relativt väl fram till början av 1990-talet. Därefter stiger konsumtionen av nötkött dramatiskt medan produktionen minskar.

Mellan åren 1960 och 1990 varierar såväl konsumtion som produktion runt 130 000 ton till 160 000 ton. År 2011 var konsumtionen av nötkött 138 000 ton medan konsumtionen var 249 ooo ton.

I statistisk årsbok kan man följa prisutvecklingen på några utvalda nötköttsprodukter. I diagrammet nedan redovisar jag prisutvecklingen för två olika produkter, nötstek och nötfärs. Prisutvecklingen följer relativt väl Indexutvecklingen för kött som jag skrev om på bloggen för några veckor sedan.

Diagrammet visar att priserna steg under senare delen av 1970-talet och 1980-talet. Därefter har priserna sjunkit rejält. I 2012 års prisnivå har de halverats.

//Ann-Marie Karlsson

nötkött1

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Konsumtion, produktion och prisutveckling för nötkött 1956-2012

  1. Ping: Priset för 1 kg djupfryst kyckling 1961-2012 | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Försörjningsbalanser för kött och ägg | Jordbruket i siffror

  3. Ping: Hur ska vi äta för att få uppleva den miljö vi vill? | Jordbruket i siffror

  4. Ping: Så har köttkonsumtionen utvecklats i förhållande till köttpriset | Jordbruket i siffror

  5. Ping: Är kött billigare idag jämfört med år 1990? | Jordbruket i siffror

  6. Ping: Pris för ett kilo ägg åren 1956-2012, index till år 2015 | Jordbruket i siffror

  7. Ping: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s