Konsumtionen av ris har fyrdubblats de senaste 50 åren

ris1Jag lyssnade på ett radioprogram igår om konsumtionen av ris. Det gjorde mig litet nyfiken på hur konsumtionen av ris förändrats de senaste 50 åren.

I konsumtionsdelen av vår statistikdatabas kan man följa totalkonsumtionen av ris. Total-konsumtionen av ris är allt ris vi konsumerar oavsett om det är i formen av en färdigköpt gröt, en produkt med rismjöl, som grötris eller det ris vi äter till lunch.  1964 åt vi 1,4 kg per person och år. Nu är motsvarande siffra 6 kg per person och år. Det innebär att vi totalt konsumerar 56 000 ton ris per år i Sverige nu jämfört med 10 700 ton år 1964.ris

EU-inträdet påverkade både pris och konsumtion.

Konsumtionen av ris sjönk i samband med EU-inträdet. Ris blev mycket dyrare då vilket visas av diagrammet över prisutvecklingen nedan. Priset för ris utvecklades i stort sett i likhet med inflationen från år 1975 fram till mitten av 1980-talet. Därefter fluktuerade priset något. Mellan åren 1994 och 1995 steg rispriset kraftigt. Det kan förklaras med Sveriges inträde i EU. Annpassningen till EU:s jordbruksregleringar innebar att Sverige fick tillämpa ett högre gränsskydd (tullar, avgifter) för risimport från länder utanför EU. Efter år 1995 har rispriset sjunkit något. Statistiken över priser är hämtad från statistikrapport 2009:2 med källa SCB.

//Ann-Marie Karlsson

rispris

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s