Odling av hampa i Sverige

Hampa är en gammal kulturväxt som använts för produktion av rep, säckar, segel, papper m.m. Hampfröet och dess olja kan användas som livsmedel, men även för färgtillverkning, hudvårdsprodukter m.m. Odlingen fick ett uppsving under andra världskriget då beredningsverk anlades för både fiber och olja med hjälp av statliga lån och bidrag .

När grödan väl är etablerad konkurrerar den effektivt mot ogräs genom sitt kraftiga växtsätt. I vårt nordliga klimat blir hampan cirka 1,5 – 4 meter hög. Hampan bereddes på ungefär samma sätt som linet. Stjälkarna skulle rötas, bråkas, skäktas och häcklas. Tågorna var de längsta och starkaste fibrerna. Blånorna var de sämre, kortare och grövrhampae fibrerna.  På grund av hampans narkotiska egenskaper förbjöds odlingen år 1974.  Drogerna marijuana  och hasch utvinns från den indiska hampan. Den industrihampa som odlas här innehåller dock endast marginella mängder av de aktiva substanserna och kan inte användas för framställning av droger.

hampaFrån och med år 2003 blev det återigen tillåtet att odla hampa i Sverige. År 2004 var arealen cirka 150 hektar, år 2005 drygt 300 hektar, år 2006 drygt 500 hektar och år 2007 drygt 800 hektar. Därefter har odlingen av hampa  minskat till blygsamma 51 hektar år 2013. I Sverige är användningen oftast inriktad på  energiproduktion. Hampa som ska användas till biobränsle bör skördas när merparten av bladet har ramlat av, vilket innebär att frosten helst ska inväntas. Näringen i bladen kan då återföras till jorden och biomassan blir lättare att hantera i förbränningsanläggningarna. Under vintern och våren sker förluster av biomassa, så vårskörd ger lägre avkastning än skörd på senhösten. Biomasseskördar på 10 ton torrsubstans per hektar är inte ovanliga  vid höstskörd.

Efterfrågan på hampafibrer har ökat de senaste decennierna, bland annat eftersom det numera finns beredningsmetoder som gör fibrerna lämpliga för textilindustrin. Ekologiska kläder är ofta gjorda av hampatyg eftersom hampan klarar sig bättre utan växtskyddsmedel än bomull.

Texten är till största delen hämtad från vår publikation Jordbruket i siffror 1866-2007.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Registerbearbetningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Odling av hampa i Sverige

 1. Ping: HAMPA | grontteknisktnatverk

 2. Ping: 58 hektar så mycket hampa odladas år 2014 | Jordbruket i siffror

 3. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror

 4. Mari skriver:

  Reblogga detta på och kommenterade:
  Vi i Svenska hampaindustrin försöker kickstarta produktion igen och indikera för marknaden olika applikationer. Det är verkligen KONSTIGT att historia kan suddas ut. Jordbruksverket har bloggat om hampa i modern tid och visar statistik på hur mkt som odlades fram till förbudet. Intressant.

 5. Ping: Odlingen av hampa liten men ökar | Jordbruket i siffror

 6. Ping: 79 hektar hampa år 2017 | Jordbruket i siffror

 7. Ping: Hampa – ett hållbart alternativ? | Gröna trådar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s