Försäljning av mineralgödselmedel i Sverige

Mängden sålda gödselmedel har minskat mer eller mindre kontinuerligt sedan en lång tid tillbaka, och har sjunkit med över 60 % sedan mitten av 1980-talet, då försäljningen låg på 1,6 miljoner ton. Den totala mängden sålt mineralgödsel under gödselåret 2011/12 var istället 615 212 ton, en minskning med 13 % sedan 2010/11, och med 11 % jämfört med genomsnittet för de 5 föregående gödselåren. Enkla gödselmedel – som enbart innehåller ett av de tre näringsämnena kväve (N), fosfor (P) eller kalium (K) – stod för 57 % av den sålda vikten, medan sammansatta gödselmedel (som innehåller minst två av de tre ovanstående näringsämnena) stod för resterande 43 %.

Den överväldigande majoriteten av de sålda gödselmedlen utgjordes av enkla N-gödsel och sammansatta NPK-gödsel, varav de förstnämnda stod för 56 % av den totala sålda vikten, och de sistnämnda för 41 %.

enkla göselmedel

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Produktionsmedel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s