Ölands jordbruk och alvarmarker

Öland är ett populärt turistmål. Själv tillbringade jag ett halvår i utkanten av stora alvaret på södra Öland under mitten av 1980-talet. Det var litet häftigt att släppa ut korna på bete och sedan på vägen hem till frukosten nästan vada i orkidéer. Öland består av två kommuner Mörbylånga och Borgholm. Lägger vi ihop dem så får vi statistik för hela Öland. Den visar att antalet jordbruksföretag har minskat från 1 230 företag till 740 företag  mellan åren 1981 och 2010.

öland1

Arealen åkermark på Öland har däremot ökat något till drygt 40 800 hektar år 2012. Arealen betesmark har i statistiken tredubblats från 14 000 hektar 1981 till knappt 45 000 hektar år 2012. Anledningen till ökningen av betesmark är nog i viss mån att det finns ett stöd för alvarbete, vilket innebär att marken syns i statistiken, men också att en större andel av alvarmarken och de strandnära markerna betas nu jämfört med 1980-talet.

Länsstyrelsen i Kalmar skriver följande om alvaret ”  En mängd naturtyper förekommer i mosaik och bildar tillsammans ett alvarlandskap. Stora arealer, i princip alla hällmarker och grusalvar, har varit öppna alltsedan senaste nedisningen. De busk- och trädbärande områdena har varierat i storlek och följer främst människans nyttjande. Sedan 1950-talet har stora förändringar skett på Alvaret. Antalet aktiva lantbruk med betesdjur har successivt minskat, vilket medfört att sambete mellan olika besättningar och djurslag avtagit. Antalet hästar på alvarbete har drastiskt minskat. Nyttjandet av alvarets buskar och träd till vedeldning har helt upphört.

Under 1980-talet fortsatte betestrycket att minska överlag, vilket resulterade i en fortgående igenväxning och förbuskning av områden med något djupare jordar. 1994 betades mindre än 60 procent av Stora Alvarets yta. 1996 vände den negativa utvecklingen. Anledningen var införandet av jordbrukets miljöstöd samt stora restaurerings och informationssatsningar i länsstyrelsens regi. Genom restaurering samt återupptaget och/eller intensifierat bete har stora områden åter öppnats. 1999 betades 85 procent av Stora Alvaret och år 2001 är minst 95 procent av ytan betad.”

xx

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s