Vi betalar 25 kr mer för ett kilo fläskkotlett jämfört med ett kilo falukorv

falukorvaPriser för enskilda varor är kul att kolla på. I det här inlägget jämför jag priset på 1 kilo fläskkotlett med priset på 1 kilo falukorv. I kilo fläskkotlett kostade 67,5 kr/kg år 2012 medan 1 kilo falukorv kostade 42 kr/kg. Falukorven var alltså 25 kr billigare.

Det är i och för sig bra tycker jag, för jag gillar falukorv. Jag har ett jättegott recept där jag varvar skivad falukorv med en röra av hackad lök, hackat äpple, senap och dragon. Till slut river jag litet ost och lägger överst innan det får stå i ugnen en dryg halvtimme. Jättegott och också lätt att frysa till matlådan. kotlett

Tittar man tillbaka på prisutvecklingen kan man se att prisskillnaden mellan falukorv och fläskkotlett var minst i början av 1990-talet. Då var fläskkotletten ungefär 10 % dyrare än falukorven. I diagrammen nedan har jag redovisat priserna löpande och i 2012 års prisnivå. Jämför man utvecklingen i 2012 års prisnivå, dvs då man räknat bort effekten av inflationen, så kan man se att både falukorv och fläskkotlett har blivit billigare. För kotletten halverades priserna mellan 1985 och 1995. Priset för falukorv halverades också men mellan perioden 1990-2005. De senaste åren har priserna ökat något.

falukorv

I och för sig kan falukorv innehålla både nötkött och griskött, men jag tänker ändå visa produktionoch konsumtion av griskött i anslutning till inlägget. Jämför man produktionen och konsumtionen så ser man konsatt konsumtionen av griskött har ökat stadigt sedan mitten av 1980-talet. Under 1990-talet följdes storleken av  produktionen och konsumtionen åt och var ungefär lika stor. Därefter har produktionen minskat.

Produktionen av griskött har haft två toppar då produktionen varit runt 320-330 tusen ton . Den första toppen var  i början av 1980-talet och den andra i slutet av 1990-talet.

Under år 2012 producerades 233 tusen ton griskött i Sverige. Det är en minskning med 9% jämfört med år 2011 då produktionen var 256 000 ton. Produktionen idag kan också jämföras med produktionen i början av 1960-talet som var drygt 210 000 ton.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Skörd. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Vi betalar 25 kr mer för ett kilo fläskkotlett jämfört med ett kilo falukorv

  1. Pingback: Priset för 1 kg djupfryst kyckling 1961-2012 | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: Försörjningsbalanser för kött och ägg | Jordbruket i siffror

  3. Pingback: Hur ska vi äta för att få uppleva den miljö vi vill? | Jordbruket i siffror

  4. Pingback: 10 i topp mest klickade inlägg plats 2: Konsumentpris för mjölk | Jordbruket i siffror

  5. Pingback: Fascinerande fakta om grisföretag och grisar 1960-2013 | Jordbruket i siffror

  6. Pingback: Är kött billigare idag jämfört med år 1990? | Jordbruket i siffror

  7. Pingback: Pris för ett kilo ägg åren 1956-2012, index till år 2015 | Jordbruket i siffror

  8. Pingback: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

  9. Pingback: Konsumentens pris på ägg har ökat med 6 % sedan år 2012 | Jordbruket i siffror

  10. Pingback: Nästan alla ägg vi äter i Sverige produceras också i Sverige | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s