Priserna på livsmedel har stigit med 2,7 % mellan augusti 2012 och augusti 2013

mat1Det senaste året har priserna på livsmedel ökat mer än inflationen. Inflationen var 0,1 % mellan augusti år 2012 och augusti år 2013, medan priserna på livsmedel ökade med 2,7 % under samma period. Det innebär alltså att livsmedel har blivit dyrare i jämförelse med andra varor. Det senaste årets utveckling kan jämföras med de långa tidsserier jag tidigare skrivit om här på bloggen för olika varor t.ex. kött och mjölk. I dessa tidsserier kan man se att priserna sjunkit de senaste 20- 40 åren.

Det senaste året var prisökningarna störst för oljor och fetter (7,5 %), följt av kött (5,6 %) och fisk (4,3 %). Kaffe te och kakao var den varugrupp där priserna minskade (-5,2 %). Den senaste månaden mellan juli 2013 och augusti 2013 sjönk dock livsmedelspriserna med 0,8 %, samtidigt som inflationen steg med 0,1 %. Det innebär alltså att mellan juli och augusti i år har livsmedel blivit marginellt billigare än andra varor.

kpi sj

Inflationstakten det vill säga förändringen i KPI under de senaste tolv månaderna, var 0,1 procent i augusti.

KPI alltDiagrammet till vänster visar att förutom livsmedel så ökade också priserna för kläder och skor samt hälso- och sjukvård.

Bland annat boende men också inventarier och hushållsvaror är exempel på varor som minskade i pris.

Priserna som diagrammen bygger på är hämtade från SCB:s prisstatistik.  SCB ger dels ut ett statistiskt meddelanden om KPI och dels kan man ju gå på upptäcktsfärd i deras statistikdatabas. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s